ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja

Incident v Bizoviku: če bi ga hotel ubiti, bi ga zabodel večkrat ...

S.S.
13. 5. 2020, 20.35
Deli članek:

Sodišče je včeraj zoper Mateja B. izreklo varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v mariborski enoti za forenzično psihiatrijo, ker se je oktobra lani neprišteven z nožem spravil nad sostanovalca.

Novice Svet24
Med postopkom je Matej B. (desno) inkriminirani dogodek obžaloval, obenem pa poudaril, da je bil napaden prvi.

Incident se je zgodil oktobra lani, ko je Matej B. v najemniškem stanovanju v Bizoviku v prsi zabodel 28-letnega sostanovalca Tadeja S. Kaznivo dejanje poskusa uboja pa je zagrešil v stanju neprištevnosti, zato po zakonu ne sodi v pripor, ampak na obvezno zdravljenje.

To lahko traja največ pet let, izjemoma se lahko tudi podaljša, sodišče pa na pol leta preverja potek terapije. Sodnica Ana Klampfer Binder je obtoženemu do pravnomočnosti podaljšala pripor iz razloga ponovitvene nevarnosti, ga oprostila svojega dela stroškov postopka, plačati pa bo moral stroške oškodovanca in njegovega pooblaščenca, odvetnika Bernarda Zupanca. Ta si je sicer na vse pretege prizadeval, da bi v primer vpletli novega sodnega izvedenca psihiatrične stroke, ker postavljeni Aleš Logar po njegovem mnenju med drugim ni dovolj dobro obrazložil vpliva amfetaminov na obtoženčevo ravnanje, vendar sodnica njegovega dokaznega predloga ni sprejela. Odvetnik Zupanc je namreč prepričan, da je bil obtoženi v kritičnem času pri sebi in je dejanje načrtoval.

Če bi ga hotel ubiti, bi ga zabodel večkrat ...

Matej B. je po oceni psihiatričnega izvedenca Logarja, kateremu je sodišče v celoti sledilo, napad zagrešil neprišteven zaradi psihičnih težav, preganjalnih blodenj in slušnih halucinacij ter zlorabe amfetaminov tik pred inkriminiranim dogodkom. Kot je pojasnil v zmedeni prijavi policistom in ponovil pred preiskovalno sodnico, je bil napaden prvi, vsega pa je kriva njegova bivša punca, ki naj bi skupaj z oškodovancem in še nekaterimi sivimi liki celo načrtovala njegov umor. »Refleksno sem pobral nož in se branil. Nisem ga hotel ubiti. Če bi to hotel, bi ga zabodel večkrat. Nakar sem poklical policijo in se sam prijavil,« je poudaril v svoj bran. Ob prihodu policijske patrulje na kraj je Tadej v mlaki lastne krvi ležal pred hišo, z nožem še vedno v prsnem košu, Matej pa je v tistem trenutku prišel iz hiše in se jim predal.