Tragedija

Znano, zakaj je strmoglavilo letalo, ki je prevažalo Emiliana Salo

J.P.
13. 3. 2020, 16.23
Posodobljeno: 13. 3. 2020, 18.12
Deli članek:

Preiskava je zaključena. Glavna razloga za strmoglavljenje sta dva.

Profimedia
Zasebno letalo je z radarjev izginilo pri otoku Guernsey v Rokavskem prelivu, kjer so po večdnevnem iskanju našli razbitine s truplom.

Britanska vladna agencija AAIB, ki preiskuje letalske nesreče, je zaključila preiskavo strmoglavljenja enomotornega letala znamke Piper Malibu, v katerem sta umrla nogometaš Emiliano Sala (28) in pilot David Ibbotson (59).

Letalo je zaradi prevelike hitrosti razpadlo med letom. Preiskovalci so iz razbitin potegnili nogometaševo truplo, pilotovega niso našli.

V končnem poročilu so kot dejavniki, ki so vplivali na tragičen izid, navedeni pilotova neusposobljenost za nočno letenje, »zarjavelost« in zanašanje zgolj na instrumente v kabini.

Uhajanje plina

Letalo je 19. januarja lani iz Cardiffa poletelo v Nantes, da bi se tam argentinski nogometaš lahko poslovil od svojih soigralcev, potem ko je podpisal za nogometni klub Cardiff City. Tragedija se je zgodila med povratnim letom dva dneva pozneje. Letalo je strmoglavilo v Rokavski preliv.

Ker niti pilot niti letalo nista imela licence za komercialne lete, je pa za let dobil plačilo, britanski mediji pišejo, da je šlo za let na črno. Plačal ga je nogometašev agent Willie McKay, ni pa izbral ne letala ne pilota.

Letalo je letelo v skoraj popolni temi. Pilot se je izogibal neugodnim vremenskim pojavom in po nenadni izgubi višini nos letala usmeril navzgor, a s preveliko hitrostjo. Letalo je razpadlo.

Zrakoplov je bil v precej slabem stanju. Preiskava je pokazala tudi, da je v letalu uhajal ogljikov monoksid, kar naj bi vplivalo na pilota. Slednje in njegovo pomanjkanje izkušenj naj bi tako bila glavna razloga za strmoglavljenje.