Drzna lopova

Pod pretvezo, da opravljajo storitve na telekomunikacijskem omrežju, jo je zvabil v kletne prostore ...

S.R./STA
9. 3. 2020, 13.08
Posodobljeno: 9. 3. 2020, 13.13
Deli članek:

Policisti so odvzeli prostost 24- in 41-letnemu moškemu, doma z območja Novega mesta, ki sta osumljena drznih tatvin na območju Medvod in Domžal. Preiskovalni sodnik je zoper oba odredil pripor.

Sašo Švigelj
Fotografija je simbolična.

Prva drzna tatvina se je zgodila 18. februarja, ko so štirje storilci prišli do stanovanjske hiše v Medvodah, kjer je eden od njih 82-letno oškodovanko pod pretvezo, da opravljajo storitve na telekomunikacijskem omrežju, zvabil v kletne prostore. V tem času so ostali trije vstopili v njeno stanovanje in tam pregledali prostore, od koder so odtujili nadzorno kamero. Nato so odšli v drugo nadstropje iste stanovanjske hiše in od tam drugi oškodovanki odtujili gotovino, nakit in vrednostne papirje. Povzročili so za nekaj več kot 2000 evrov škode. 

Policisti so takoj začeli intenzivno zbiranje obvestil in kriminalistično preiskavo odkrili, da sta dva izmed storilcev 24- in 41-letnik iz območja Novega mesta, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. 

V Spodnjih Jaršah podobno

Nato pa je policijska postaja Domžale 20. februarja na območju Spodnjih Jarš obravnavala istovrstno drzno tatvino, ki so jo izvršili trije storilci. V stanovanjski hiši je eden zamotil 90-letno oškodovanko, druga dva pa sta izkoristila nepozornost in vstopila v stanovanjsko hišo, in katere sta nato odtujila nakit in gotovino. 

S kriminalistično preiskavo so ugotovili, da je eden izmed storilcev tega kaznivega dejanja isti 41-letnik z območja Novega mesta. Na podlagi odredbe Okrožnega sodišča v Ljubljani so pri njima opravili hišni preiskavi in obema odvzeli prostost. Preiskava kaznivih dejanj se še nadaljuje, so še sporočili s PU Ljubljana. 

Ob tem opozarjajo, da so ljudje ob pojavu takšnih tatvin še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve pa so predvsem starejši občani. 

Policisti občanom svetujejo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb ter vozilo, s katerim so se pripeljali, še svetujejo.