Na Celjskem cvetela trgovina z ljudmi

Dekleta prisilili v prostitucijo, "obdelale" so tudi po 250 strank na mesec

S.R.
9. 3. 2020, 11.09
Posodobljeno: 9. 3. 2020, 11.32
Deli članek:

Dekleta, večinoma ukrajinske državljanke, so namestili v enega od hotelov na Celjskem in jih prisilili v prostitucijo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Celjski kriminalisti in policisti so v sodelovanju z Generalno policijsko upravo zaključili obsežno preiskavo kaznivih dejanj trgovine z ljudmi. Po preiskavi, ki jo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Celju, so štiri slovenske državljane, stare od 42 do 74 let, in eno pravno osebo kazensko ovadili zaradi storitve kar 25. kaznivih dejanj, sporočajo iz PU Celje. 

V okviru preiskave, ki so jo začeli že februarja lani, so ugotovili, da so člani kriminalne združbe s pomočjo oglasov in osebnih kontaktov vzpostavljali stike z dekleti, ki so jih nato namestili v enem od hotelov na Celjskem. Večinoma je šlo za ukrajinska dekleta iz socialno in ekonomsko šibkih okolij. Ko so pristale v hotelu, so jih prisilili v prostituiranje v hotelskih sobah in drugih prostorih. S strankami so prišle v stik v nočnem klubu, ki deluje v okviru hotela. Če spolnih storitev niso želele nuditi, so jim delovno pogodbo prekinili in jih denarno kaznovali.

Prostituiranje je bil edini vir zaslužka teh deklet, pri čemer so si jih osumljenci s prisilo, da morajo vračati mesečna nakazila osebnih dohodkov, še dodatno ekonomsko podredili. Služili so tudi tako, da so morale stranke dekletom plačevati drage pijače, kar je bil pogoj za koriščenje spolnih uslug. Kriminalisti so v okviru te preiskave identificirali 24 žrtev trgovine z ljudmi, poleg 22 Ukrajink tudi državljanki Romunije in Moldavije. Osumljenci so v povprečju razpolagali z osmimi do dvanajstimi žrtvami, "ki so imele mesečno okoli 250 uporabnikov spolnih storitev," še dodajajo celjski policisti

Kriminalisti so ob zaključku opravili tudi štiri hišne preiskave, tri osebe pa so v tem času pridržali. Pri eni od osumljenk, ki je v lokalu zaposlena kot natakarica, so našli tudi 104.000 evrov gotovine, ki so jo zaradi protipravne premoženjske koristi zasegli. Še vedno sicer ugotavljajo skupno vrednost, ki so jo osumljenci v okviru svojih umazanih poslov pospravili v lastne žepe.