Tragedija v Visokih Turah

33-letni policist iz Velikovca je želel postati gorski vodnik, s smrtjo so ugasnile tudi njegove sanje

S.R.
9. 3. 2020, 09.18
Posodobljeno: 9. 3. 2020, 09.18
Deli članek:

V včerajšnji tragediji na najvišji gori v Avstriji na meji med avstrijsko Koroško in Tirolsko je življenje izgubil 33-letni policist. Že prej je na Dachsteinu plaz pod seboj pokopal najmanj pet čeških državljanov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Pri severnih sosedih so na belih pobočjih alpskih gora zabeležili črno nedeljo. V dveh ločenih plazovih je namreč umrlo najmanj šest oseb. Kot smo že poročali, je v gorski regiji Dachstein, ki se nahaja približno 80 kilometrov jugovzhodno od Salzburga, umrlo najmanj pet čeških pohodnikov, ki so se v goro podali ob približno 8.30 uri zjutraj. Na približno 2800 metrih nadmorske višine jih je pod seboj pokopal snežni plaz. Na Großglocknerju (Veliki Klek), najvišjem vrhu v Visokih Turah in Avstriji nasploh, pa je dve uri pozneje življenje izgubil 33-letni policist, ki je bil tam na usposabljanju. 

Na Grossglocknerju so se namreč včeraj usposabljali pripadniki Deželne policijske uprave Avstrijska Koroška (LPD Kärnten). Po navedbah policije se je med sestopom z enega od vrhov ob približno 11.30 uri na pobočju odtrgal plaz, ki je s seboj odnesel 33-letnega policista. Tega so člani odprave delno zakopanega razmeroma hitro našli več sto metrov nižje, a so bile poškodbe glave tako hude, da je bil na mestu mrtev, poročajo avstrijski mediji. 

33-letnik iz Velikovca (Völkermarkt) je bil zaposlen na policijski postaji v Celovcu, usposabljal pa se je za gorskega vodnika. Že več let je bil pripadnik alpske enote avstrijske policije in je bil usposobljen za posredovanje v visokogorju, bil pa je na dobri poti, da uresniči svojo veliko željo in postane gorski vodnik. Usposabljanja na Grossglocknerju se je sicer udeležilo 20 policistov, razen 33-letnika pa so jo ostali odnesli brez poškodb. Na območju je včeraj sicer veljala zmerna nevarnost snežnih plazov, avstrijsko tožilstvo pa je zaradi nesreče začelo posebno preiskavo. »V alpskem visokogorju bo vedno ostalo določeno tveganje, preiskave pa v izogib navzkrižja interesov ne bo izvedla koroška policija,« je po poročanju časnika Kleinezeitung pojasnil tiskovni predstavnik policije Rainer Dioniso

Tri ženske in dva moška

Znanih je tudi nekoliko več informacij o tragediji na Dachsteinu. V reševanju čeških pohodnikov je namreč sodelovalo kar šest helikopterjev, dve gorski reševalni službi in pripadniki alpske enote avstrijske policije. Po dveh urah iskanja so reševalni psi našli prva tri trupla, malo pozneje pa še dve. Pod plazom so umrle 27, 30 in 37 let stare ženske ter 28 in 46 let stara moška. Njihova trupla so prepeljali v dolino in nato v bližnji kraj Hallstatt, kjer jih bodo identificirali. S tem pa se za reševalce delo še ni končalo, saj niso vedeli, koliko ljudi je končalo pod tem ogromnim, do 200 metrov širokim in 400 metrov dolgim plazom. Hkrati se je na območju sprožil še en plaz, ki pa na srečo s seboj ni odnesel nobene osebe. Zaenkrat ni informacij o novih žrtvah.