Tragična nesreča

Smrtonosna dirka, ki je bila usodna za 22-letnika, še vedno brez epiloga

S.S.
29. 2. 2020, 07.44
Deli članek:

Tragična nesreča na Viru pri Domžalah se je zgodila 13. septembra 2014, sojenje se je začelo poleti 2016, na sodbo pa bo treba še nekoliko počakati.

Samo Strel
Obtožena Ademi (skrajno levo) in Destani (v sredini) ter za njima starša pokojnega Jordana Latasa včeraj na sodišču.

Sodnica Deja Kozjek je sicer nameravala primer včeraj zaključiti, vendar je zaradi nekoliko spremenjene obtožnice (popravki so zgolj »kozmetične narave«) sprejela drugačno odločitev. »Ne morem na podlagi tega teksta, ki ga danes prvič vidim, ugotoviti, ali vse postavke držijo,« je poudarila. Sodna kalvarija za starša pokojnega, ki sta bila včeraj prisotna na glavni obravnavi, ki traja že več kot pet let, se bo morda zaključila 10. marca. Na sporedu so namreč le še končne besede in sodba.

Vozila 110 km/h več, kot je dovoljeno

Po zatrjevanju tožilstva sta obtožena kritičnega popoldneva tekmovala, kdo bo hitrejši, in vozila vštric, Ademi po desni, Destani pa po levi, s hitrostjo najmanj 160 kilometrov na uro oziroma 110 kilometrov na uro več od dovoljene, ko je prišlo do silovitega trčenja med Destanijem in 22-letnim Jordanom Latasom v hondi, ki se je s parkirišča nasproti trgovine Tuš vključeval na prednostno Papirniško cesto. Honda je po trčenju zadela hidrant, prometni znak in betonsko ograjo ter obstala povsem zverižena na cesti, Latasa pa je vrglo iz vozila in je dobil tako hude poškodbe, da je umrl na kraju nesreče.

Obtožena trdita, da nista tekmovala

Obtožena se sicer branita, da nikakor nista tekmovala in da se med seboj poznata zgolj bežno. Po Destanijevih besedah je bila cesta bolj kot ne prazna in je ves čas vozil za Ademijem. Slednjega je naenkrat začelo zanašati, zato se mu je poskušal umakniti oziroma ga prehiteti, ko je prišlo do silovitega trčenja. Ademi pa je po svojih navedbah vozil okrog 80 kilometrov na uro, ko je Destanijev avto tik pred nesrečo uzrl v vzvratnem ogledalu. Vendar je pozornost preusmeril v voznika honde, ki je pred njim »tako bliskovito speljeval, da mu je spodkopavalo kolesa«. Ademi je v zagovoru še poudaril, da se zaradi njegove vožnje nesreča ni zgodila …