27-letnik

FOTO: Piroman, ki je v Zagrebu zažgal 22 avtomobilov, je sin ugledne zobozdravnice

J.P./STA
14. 2. 2020, 11.02
Posodobljeno: 14. 2. 2020, 12.51
Deli članek:

27-letnik je stari znanec zagrebške policije. Spravil se je tudi na mamo.

MUP
Osumljeni naj bi bil odvisnik od drog.

27-letnik, ki je v dveh nočnih pohodih po Zagrebu v letih 2018 in 2019 zanetil 22 avtomobilov in ki so ga tamkajšnji policisti prijeli v četrtek, je sin ugledne zagrebške stomatologinje, poročajo hrvaški mediji. Na kraje dogodkov se je pripeljal s kolesom. Posebnega motiva za zažiganje avtomobilov menda ni imel.

MUP
Osumljen je, da je zažgal 22 avtomobilov.

Hrvaški mediji pogosto poročajo o podtaknjenih požarih v avtomobilih, posebej v Zagrebu in Splitu. Domnevno gre za kazniva dejanja kriminalnih skupin, ki na ta način medsebojno obračunavajo, a tudi ustrahujejo in izsiljujejo različne ljudi, od lastnikov lokalov in obratov do policistov in paznikov v zaporih.

V noči na 14. november lani je na nekem parkirišču v severnem delu Zagreba sredi noči najprej podtaknil požar pod vozilo vw multivan s slovensko registracijo, nato pa na še tri druge parkirne avtomobile. Požar se je razširil na še eno parkirano vozilo. Vsa vozila so delno zgorela. Po takratni policijski preiskavi je bila škoda na petih vozilih ocenjena na okoli 33.000 evrov.

Osumljenec se je potem odpravil na še dve parkirišči in na podoben način poškodoval še šest vozil. Nekaj jih je popolnoma zgorelo. Policija sumi, da je 27-letnik ne podoben način tudi v noči 13. novembra 2018 podtaknil požare na enajstih avtomobilih, ki so bili parkirani na različnih koncih Zagreba.

Njegov požigalski pohod so zabeležile tudi varnostne kamere. Policija je nato tudi objavila njegove fotografije na kolesu in zaprosila za pomoč državljanov.

V drugem pohodu sredi novembra lani je podtaknil požar tudi na kombiju s slovensko registracijo.

Osumljeni naj bi bil odvisnik od drog. V rokah policistov se je znašel že 15. novembra lani zaradi psihičnega nasilja nad mamo. Dve leti prej je na sodišču povedal, da ima duševne težave. Tudi takrat se je moral zagovarjati zaradi nasilja: mamo je žalil in jo preganjal s pepelnikom. Mama je takrat dejala, da to ni bil prvi tak primer in da se sina boji.

MUP
Povezali so ga tudi s primerom iz leta 2018.