Ugrabitev in rop

Komaj polnoletni obtoženec Zdravko trdi, da je oškodovanec vsem obljubljal prostitutke

S.S.
12. 2. 2020, 06.45
Deli članek:

V nadaljevanju sojenja četverici kočevskih Romov, ki so obtoženi, da so 22. maja lani pred nočnim barom Escape strpali Ljubljančana v avto in ga prisilili, da je zanje dvigoval denar, sta besedo med drugimi dobila najmlajši med obtoženci, ki je bil v času ugrabitve in ropa še mladoleten, in oškodovanec.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Dvaindvajsetega maja lani okoli tretje ure zjutraj je Marko S. pred striptiz barom Escape kadil cigareto, ko je do njega pristopila četverica in ga strpala v manjši rdeč avto. Kako so ga ogovorili, se ne spomni, bil je namreč precej pijan, dopušča pa možnost, da se je v avto usedel, ker so mu ponujali prevoz domov.

A je hitro spoznal, da ga ne peljejo domov. Vožnja je bila vratolomna, sedeti je moral sredi zadnje klopi, z rokami na vidnem mestu, oni pa so se med seboj pogovarjali v jeziku, ki ga ni razumel. V obtožnici piše, da so ga sedem ur vozili naokrog, ga pretepali, mu grozili s smrtjo ter ga silili, da je zanje dvigoval svoj denar. Najprej na bankomatih, prvič 20 evrov, drugič 150 in nato še 250 evrov. Ko bankomati niso več izplačevali gotovine, so ga odpeljali na jaso v Velikih Laščah in ga pretepli, potem pa okoli 10. ure odpeljali na banko v Novem mestu. Šele ko je dvignil 1950 evrov in izpraznil račun, so se razšli.

Patrulji je molčal zaradi groženj

Kot je pojasnil Marko, je po izpiskih iz bankomatov ugotovil, da se vozijo proti Dolenjski. Med potjo na banko jih je celo ustavila patrulja in dva kaznovala zaradi neuporabe varnostnega pasu, a si pod vplivom groženj policistom ni upal povedati, kaj se pravzaprav dogaja. Glavno vlogo pri vsem sta po besedah oškodovanca imela 20-letni Blaž Grm in 24-letni Cvetko Grm, medtem ko sta bila 27-letni Jože Rus in danes komaj polnoletni Zdravko Ševo z njim »bolj korektna«. Ko so v Novem mestu naposled dvignili denar z banke, so odšli še na pijačo, kjer so si obtoženi denar razdelili, potem pa so se razšli. Marko se je pod vplivom dogajanja pretekle noči sesedel pred Mercatorjem, kjer ga je našla neka ženska in ga prepričala, da je zadevo prijavil policiji.

Vsem naj bi častil kurbe

Svoj zagovor je včeraj podal tudi najmlajši med obtoženci Zdravko Ševo, ki je bil v času storitve kaznivega dejanja še mladoleten. Po njegovih besedah so se z Markom po naključju začeli družiti v baru Escape. Tam je na neki točki padla ideja, da gredo »v kurbe« na Turjak in da bo Marko častil za vse, zato so ga odpeljali na bankomat. A so pri Rašici zleteli s ceste, za nesrečo pa se je čutil krivega oškodovanec, ker jim je obljubljal prostitutke. Zahteval je, da ga odpeljejo na banko, kjer bo dvignil denar in poravnal nastalo škodo na avtomobilu. Ševo je zatrdil, da Marka nihče ni pretepal ali mu grozil, nasprotno, na zadnjih sedežih je med vožnjo celo prepeval. Ševo je na vprašanje, zakaj je potem tudi on dobil 300 evrov, če njegov avto ni bil udeležen v nesreči, odgovoril, da se o tem takrat ni spraševal, oškodovanec pa je na njegovo izpovedbo dejal: »Absurd!«