Sodni dan na severovzhodu države

FOTO in VIDEO: Pri Podvelki tragično umrl 52-letni domačin, poškodovana streha ptujske bolnišnice, padla 230 let stara lipa ...

S.R.
10. 2. 2020, 11.45
Posodobljeno: 10. 2. 2020, 17.13
Deli članek:

Po severovzhodu države pustoši vetrolom, na terenu so številni gasilci ter delavci v elektro in cestnih podjetjih.

PU Celje
Tragedija pri Podvelki

O jutranji tragediji na relaciji Dravograd - Maribor, kjer je podrto drevo padlo na vozilo in vzelo življenje voznika, smo že poročali. Zdaj je znanih nekoliko več informacij. Zgodilo se je malo pred 5. uro zjutraj v bližini Podvelke. Veter je tistega usodnega trenutka izruval večje drevo, ki je padlo na osebno vozilo 52-letnega voznika, pojasnjujejo pri PU Celje. Domačin se je peljal v smeri Maribora, a se je pri Podvelki za vedno poslovil. Umrl je na kraju nesreče. Isto drevo je poškodovalo tudi vozilo delavcev, ki sta na kraju odstranjevala že prej podrta drevesa. Delavca sta jo na srečo odnesla brez poškodb. Ta odsek ceste bo zaradi nevarnosti, da bi se podrlo še katero od dreves, do umiritve razmer zaprt. Spomnimo, na isti cesti nedaleč od tega kraja v bližini Brezna se je lani odtrgala večja skala in se prikotalila na cesto, ob tem pa vzela dve življenji. Obvoz za osebna vozila je trenutno mogoč po cesti Lovrenc na Pohorju - Ribnica - Vuhred.

PU Celje
Tragedija pri Podvelki

Močni sunki vetra sicer težave povzročajo po celotnem območju PU Celje, kjer so po pojasnilih tiskovne predstavnice Milene Trbulin v zadnjih treh dneh obravnavali kar 169 interventnih dogodkov, a vrhunec doživljajo danes. Na relaciji Frankolovo Stranice se je denimo na cesto podrla skala, vanjo je trčil avtobus, ki pa je bil na srečo brez potnikov. Voznik jo je odnesel brez poškodb. V Slovenskih Konjicah in na območju Luč sta se na vozili podrli drevesi, v Mozirju pa je drevo padlo na vrtno uto in jo poškodovalo. Bralec Andrej nam je poslal spodnji posnetek vetroloma na Ljubljanski cesti v Velenju, ki je po njegovih besedah povzročil večurno zaporo ceste.

Slovenski letalski portal poroča, da so okoli pol desetih dopoldne na mariborskem letališču izmerili sunek vetra s hitrostjo 52 vozlov, kar je nekaj manj kot 100 kilometrov na uro. "Tako močni sunki so nekaj običajnega v Vipavski dolini ter na Primorskem, zagotovo pa ne pod Pohorjem in v Dravski dolini. Jugozahodni veter je na LJMB čisti bočni veter, glede na usmeritev steze 14/32," so še zapisali.

Veter poškodoval streho ptujske bolnišnice

Močan veter je škodo povzročal tudi na območju Spodnjega Podravja, kjer so prostovoljni gasilci in drugi pristojni posredovali v okoli 45 intervencijah. Med drugim je odneslo del strehe na internem oddelku ptujske splošne bolnišnice. Kot je povedala direktorica Anica Užmah, so, potem ko je popoldne veter pojenjal, streho za silo sanirali.

Sunki vetra so namreč odpihnili okoli sto kvadratnih metrov pločevinaste strehe bolnišnice. Na pomoč so prihiteli gasilci in streho vsaj zasilno pritrdili, da veter ne bi povzročil še dodatne škode, za kar se jim je Užmahova tudi zahvalila.

Varnost 19 pacientov in zaposlenih na internem oddelku po njenih besedah zaradi neljubega dogodka ni bila ogrožena, tudi delo na oddelku je potekalo nemoteno. Bali so se le morebitnega deževja, saj bi poškodovano ostrešje zagotovo puščalo vodo.

Ker se je zgodaj popoldne veter le začel nekoliko umirjati, so njihovi vzdrževalci poškodovano streho nadomestili z začasno lepenko, ki je pritrjena z letvami, zato naj ne bi prišlo do zamakanja, če se bo uresničila napoved o dežju. Gre seveda za začasno zaščito, saj so v stikih s potencialnimi krovci, ki se bodo trajne sanacije lotili takoj po koncu morebitnega deževja.

Vetru podlegla 230 let stara lipa

Gasilci PGD Prebold medtem poročajo, da je v naselju Marija Reka močnemu vetru podlegla 230 let stara lipa. Škoda je precejšnja, zasilno sanacijo strehe pa bodo izvedli po umiritvi razmer. Močan veter je dopoldne med drugim odkril strehe na 14 hišah na območju občine Slovenske Konjice, pa tudi na enem hlevu in na poslovnem objektu, poroča STA. Na območju Velenja je veter poškodoval strehe šestih hiš in enega hleva, na območju Zreč je odkril strehe na šestih hišah in dveh gospodarskih poslopjih, strehe pa je razkrival tudi na območju občin Šoštanj, Vitanje, Gornji Grad, Mozirje, Žalec, Šmartno ob Paki, Polzela, Laško in Vransko, v Šentjurju pa je odkril streho na knjižnici. O težavah zaradi vetra poročajo iz Mežice, kjer je zaradi podrtega drevja zaprtih več lokalnih cest. Poškodovana je tudi streha Osnovne šole Mežica, s strehe pada strešna kritina, omejen je dostop do šole. "Otroci so na varnem. Popoldanske šolske dejavnosti odpadejo," je zapisano na spletni strani Občine Mežica.

Več dreves se je podrlo na glavno cesto Mislinja - Velenje v Hudi luknji. Drevesa promet ovirajo tudi na relacijah Velenje - Kavče, Nazarje – Zavodice, Zgornji Kozji vrh - Brezno, Polzela – Velenje, Frankolovo – Slovenske Konjice, Mežica – Črna, v Šmartnem v Rožni dolini in drugod, še sporočajo iz PU Celje, kjer voznike in druge udeležence v prometu opozarjajo na previdnost.

Elektrika in voda

Težave so tudi pri oskrbi z električno energijo in posledično tudi pri oskrbi z vodo, še poroča STA. Ta je motena na območju naselij Teharje, Vrhe in Šentjungert v celjski občini in na celotnem območju občine Dobrna. Podjetje Vodovod-kanalizacija Celje opozarja vse ostale uporabnike pitne vode vodovodnih sistemov na celotnem območju občin Celje, Štore in Vojnik, da lahko zaradi močnega vetra pride do motenj v oskrbi s pitno vodo na vseh višje ležečih oziroma vetru bolj izpostavljenih predelih. Težave pri oskrbi z električno energijo na območjih Vojnika, Paškega Kozjaka, Radelj od Dravi, Jurkloštra in Grobelnega.

Nataša Juhnov/Vestnik.si
Vetrolom v Murski Soboti.

Nič kaj bolje se ni godilo prebivalcem na območju Murske Sobote, kjer je močan veter pustil posledice v naravi in na objektih. Kot poroča portal Vestnik.si, je padlo drevo pred Gledališčem Park, drevesa so se podrla v soboškem parku pri igralih, veter pa je načel tudi stavbo Mercatorja na Slovenski ulici. Prihaja tudi do kratkotrajnih izpadov električnega toka, zaradi močnega vetra je omejeno tudi delo pismonoš.

Da je na internem oddelku ptujske bolnišnice veter s strehe odtrgal pločevinasto streho, pa poroča portal Štajerski tednik. Težavo so zasilno rešili ptujski gasilci, ki so streho zasilno pritrdili, da je ne bi veter dvigoval še dalje ali raznašal večjih kosov pločevine po okolici. Direktorica SB Ptuj Anica Užmah se je gasilcem za pomoč že zahvalila. Dejala je, da varnost pacientov in zaposlenih zaradi dogodka ni bila ogrožena in je delo na oddelku potekalo normalno. "Problem bi bil, če bi začelo deževati, saj je streha olupljena do ostrešja," je dejala.

Č. G. / Štajerski tednik
Stanje na strehi celjske bolnišnice.