NEPRAVNOMOČNO

Zaradi ponarejanja statuta Študentske organizacije Univerze na Primorskem kriv tudi v drugo

S.S.
7. 2. 2020, 06.50
Posodobljeno: 7. 2. 2020, 09.18
Deli članek:

Sebastjanu Koklu je sodišče določilo tri mesece zapora. Kazen pa je pogojna, torej mu v zapor ne bo treba, če v treh letih preizkusne dobe ne bo ponovil kaznivega dejanja.

STA
Koklu v zapor ne bo treba, če v preizkusni dobi ne bo storil novega kaznivega dejanja.

Sebastjan Kokl je bil zaradi ponarejanja statuta Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), ki mu je omogočil, da je po preteku študentskega statusa vodil organizacijo kot direktor, obsojen že pred tremi leti. Ta teden je bil na ponovljenem sojenju spet spoznan za krivega.

Kokl je leta 2007 v času predsedovanja ŠOUP objavil spremenjen statut študentske organizacije, čeprav zanj ni glasovalo dovolj poslancev. Novi statut mu je omogočil, da je po izteku študentskega statusa organizacijo vodil kot direktor. Drugo kaznivo dejanje, ki so mu ga očitali, se je zgodilo leta 2012, ko so policisti preiskovali domnevno sporne posle ŠOUP. Izročil jim je kopijo neveljavnega statuta.

Razglasitve sploh ni poslušal

Pred tremi leti so ga na koprskem okrajnem sodišču razglasili za krivega, vendar Kokl razglasitve sodbe ni poslušal. Takratna Koklova odvetnica je na vrhovno sodišče vložila zahtevo za revizijo in z njo dosegla, da so vrhovni sodniki sodbo kaznivega dejanja leta 2012 razveljavili. Izročitev listine na poziv policije namreč ne more biti kaznivo dejanje, če policija že sumi, da je listina ponarejena.

Kriminalist Zoran Morato je na eni zadnjih obravnav spomnil, kako so na policiji začeli preiskovati domnevne nepravilnosti v študentski organizaciji na podlagi več anonimnih prijav o domnevnem trošenju denarja ŠOUP. Po hišnih preiskavah pa je policija ugotovila neskladja med statutom, ki jim ga je na podlagi dopisa izročil Kokl, in besedilom, ki so ga sami našli.

Obramba se bo spet pritožila

V vnovičnem sojenju so zato morali ugotoviti, ali je bil leta 2012, ko je Kokl policistom izročil statut ŠOUP, sum zaradi kaznivega dejanja ponarejanja listin že osredotočen nanj. Po ponovljenem sojenju je bil znova spoznan za krivega, njegov zagovornik pa je že napovedal pritožbo. Koklu je sodnica za kaznivo dejanje določila tri mesece zapora. Kazen je pogojna, torej mu v zapor ne bo treba, če v treh letih preizkusne dobe ne bo ponovil kaznivega dejanja.

Še v drugih postopkih

Koprsko tožilstvo je proti Koklu in nekdanjemu nadzorniku ŠOUP ter direktorju in ustanovitelju družb Garmon in Duval Goranu Sambtu vložilo tudi obtožbo, v kateri jima očita zlorabo položaja pri opravljanju gospodarske dejavnosti in ponarejanje listin, Koklu pa še poneverbo. Kokl naj bi kazniva dejanja kot direktor ŠOUP skupaj s Sambtom, ki je bil nadzornik ŠOUP do leta 2010, zagrešil med letoma 2007 in 2011. Krivdo sta na predobravnavnih narokih že zanikala.