Umrlo najmanj osem oseb

Groza na jezeru: »Prebudili so naju kriki in prasketajoči zvoki. Skozi okno sva videla rdeč odsev«

S.R.
28. 1. 2020, 11.44
Posodobljeno: 28. 1. 2020, 11.53
Deli članek:

V obsežnem požaru v pristanišču v ameriški zvezni državi Alabama je umrlo najmanj osem oseb, nekaj jih še vedno pogrešajo. Uničenih je bilo tudi več deset čolnov.

Zajem zaslonske slike
Pred zublji so se reševali s skokom v vodo.

V pristanišču v kraju Scottsboro ob jezeru Guntersville, ki ga je ustvaril jez na reki Tennessee, so ob 0.40 uri v noči na ponedeljek (7.40 uri po našem času) ognjeni zublji pogoltnili 35 plovil, večinoma prirejenih v bivalne prostore. V tragediji je umrlo najmanj osem ljudi. Požar je zajel tudi lesen pomol in aluminijasto streho nad plovili, zaradi česar so stanovalci, ki so v času izbruha večinoma spali, ostali brez izhoda. Številni so se pred ognjem rešili s skokom v vodo, sedem pa so jih pozneje zaradi ozeblin in tudi manjših opeklin prepeljali v bolnišnico. 

»Prebudili so naju kriki in prasketajoči zvoki. Skozi okno sva videla rdeč odsev. V 15 do 20 minutah je bil v ognju celoten pomol. V vseh čolnih so plinske jeklenke in jeklenke s propanom, kar pomeni močan ogenj,« je za tiskovno agencijo AP pojasnila Mandy Durham, ki na enem teh plovil biva s soprogom.

Vzrok požara zaenkrat še ni znan, potapljači pa v vodi še vedno išče morebitne žrtve. Pogrešali naj bi še približno sedem ljudi, pri čemer ni nujno, da so bili v času požara v plovilih, saj nekateri tam preživijo le konce tedna in jih uporabljajo kot počitniške »hišice.«  »To je skrajno grozljivo. Gre za eno najbolj pretresljivih stvari, ki sem jih videl. Zdi se mi, da bo z novimi podrobnostmi tragedija postajala le še hujša,« pa je dejal poveljnik gasilcev Gene Necklaus.