Črna kronika

Našli še drugega pilota strmoglavljenega helikopterja

G.G.
28. 1. 2020, 09.55
Posodobljeno: 28. 1. 2020, 11.00
Deli članek:

V Šibeniškem kanalu, pri otoku Zlarin, so našli truplo drugega pilota strmoglavljenega vojaškega helikopterja.

STA
Sledi preiskava, s katero bodo poskušali ugotoviti, zakaj je strmoglavil helikopter.

Potapljači hrvaške vojske so v bližini razbitin helikopterja kiowa warrior OH-58 D našli še drugo truplo. Gre za pilota helikopterja, nadporočnika Tomislava Baturino. Že včeraj so ribiči našli in izvlekli truplo drugega pilota, 43-letnega Marina Klarina. Danes bodo izvlekli tudi helikopter, nato pa se bo začela preiskava, v kateri bodo iskali vzroke za nesrečo.

Do nesreče je prišlo med urjenjem, ko je izkušena posadka opravljala navigacijski polet nizko nad morjem in iz neznanega razloga treščila ob morsko gladino, je povedal poveljnik hrvaškega vojaškega letalstva general Michael Križanec.

Hrvaški vojaški piloti menijo, da ni prišlo do eksplozije helikopterja v zraku, kot so omenile nekatere priče. Detonacija, ki so jo slišale priče, je lahko bila posledica trčenja helikopterja v morje pri hitrosti, večji kot 150 kilometrov na uro, je izjavo neimenovanih vojaških pilotov danes objavil Večernji list.

ZDA so Hrvaški podarile 16 helikopterjev kiowa warrior OH-58 D, ki so v sestavi hrvaškega vojaškega letalstva od leta 2016. Vsi podarjeni helikopterji so bili izdelani med letoma 2010 in 2012.