Glavna tarča?

Splitski morilec želel soditi tudi njemu: »Ni imel razloga, videl sem ga morda enkrat v življenju«

R.T.
24. 1. 2020, 08.00
Posodobljeno: 24. 1. 2020, 09.48
Deli članek:

Za hrvaški portal Slobodna Dalmacija je spregovoril 35-letni Jerko Malvasija, ki se je znašel na črnem seznamu Filipa Zavadlava, splitskega morilca, ki je 11. januarja v središču Splita hladnokrvno umoril tri ljudi, stare znance policije in prekupčevalce z mamili. Odnesel jo je bolje kot trojica.

Facebook
Jerko Malvasija

Zavadlav naj bi potem ko je sodil Marinu Bobanu, Marinu Ožiću Paiću in Jurici Torlaku, želel poiskati prav Malvasijo, ta naj bi bil po pisanju spletne strani 24sata njegova glavna tarča. Očividci so povedali, da je Zavadlav potrkal na vrata hiše, za katero je menil, da je naslov bivanja 35-letnika. Ni ga našel. Malvasija je sicer stari znanec policije. Leta 2013 so ga obsodili na dve leti in osem mesecev zaporne kazni, potem ko so ga v njegovem avtomobilu zasačili z več kot dvema kilogramoma konoplje. Malavasija je za rešetkami preživel kar šest let. 

Malvasija naj bi bil z Jurico Torlakom v daljnem sorodstvu, medtem ko je Marina Bobana "le" poznal. 

35-letnik trdi, da ne razume, zakaj se njegovo ime sploh omenja v povezavi s primerom trojnega umora. "Zadnja leta sem preživel za zapahi ali pa na begu. Ko so me zasačili s konopljo, sem bil sprva v preiskovalnem zaporu v Splitu, poleti pa sem odšel živeti v Zagreb. Iz Zagreba sem zbežal v Sarajevo, ker nisem želel prestajati kazni. V Bosni in Hercegovini sem pristal v centralnem zaporu, pa v Zenici. Izročili so me Hrvaški leta 2016, za rešetkami sem bil v Remetincu, Šibeniku in Gospiću. Izpustili so me 11. junija 2019". Dodal je, da v zaporu praktično ni imel stika z zunanjim svetom in glede Zavadlavovih motivov povedal: "Nikakršnega razloga ni imel, to trdim. Jaz sem mladeniča videl morda enkrat v življenju. Na videz sem poznal njegovega brata Stana, šele lani ko sem zapustil zapor, sem izvedel, da je odvisnik".

"Tudi jaz bi vam zastavil logično vprašanje. Ta mladenič Filip je živel v najemniškem stanovanju, čez cesto pa je družinska hiša mojega očeta. Kdo bi najel stanovanje v neposredni bližini človeka, ki naj bi ga teroriziral in izsiljeval? Dobesedno je najel stanovanje tam, kjer parkiram vozilo, ko pridem k očetu," je novinarjem povedal Malvasija.

Na vprašanje, kaj je počel tistega usodnega sobotnega popoldneva pa je povedal: "Spal sem doma, ko so odjeknili streli. Sporočili so mi, da sta ubita moj oče in brat. To je bila prva informacija, ki sem jo prejel. Nikamor nisem odšel, skušal sem priklicati očeta. Telefon je le zvonil. Minuto kasneje so mi celo javili, da sem tudi jaz mrtev. Prejemal sem sporočila "počivaj v miru". Mislil sem, da se nekdo šali z menoj, da je vse le nočna mora. Potem sem prosil prijatelja, da bi odšel do Varoša in preveril, kaj se dogaja. Ko so mi povedali, da so ubiti Torlak, Boban in Paić in da sem naslednji na vrsti, nisem mogel verjeti. Usedel sem se v avto in odpeljal proti očetu. Oglasili so se tudi policisti in mi naročili, naj pridem na policijsko postajo, vendar tega nisem želel storiti, dokler mi niso razložili, kaj se dogaja. Oče se je oglasil in rekel, da je vse v redu, jaz pa sem se s policisti dogovoril, da pridem na policijsko postajo, ker so morilca že prijeli".

"Policisti so me aretirali in vklenili. Vedli so se kot, da sem jaz morilec. Preiskali so bratove in očetove objekte. Pripeljali so tudi psa. Pretresli so stanovanje, ki ga ne uporabljam že 15 let. Nič niso našli," trdi Malvasija in dodaja: "Policisti me kličejo vsak dan in sprašujejo, kje sem. Spremljajo me, ker se govori, da sem nevaren. Obkrožen sem s policisti. Ko bo Filip tega zmožen, naj pojasni, tudi mene zanima ozadje te zgodbe. Zakaj sem skoraj umrl, če nisem kriv? Imam svoje življenjsko načelo: Nikoli nikogar nisem pretental, nikomur nisem prodal heroina, nikomur nisem ničvzel in nikogar nisem izsiljeval. Ne bojim se smrti, ker ne morem ničesar izgubiti. Želel pa bi vedeti, preden me ubijejo, ali sploh imajo razlog za to".

Facebook
Filip Zavadlav