Malomarnost

Zaradi smrti dečka v vodnjaku lastniku zemljišča pogojna kazen

J.P./STA
21. 1. 2020, 21.50
Deli članek:

Lastnik zemljišča, kjer je lani v Španiji malček padel v vodnjak in umrl, je obsojen na enoletno pogojno kazen in plačilo odškodnine, je danes po preučitvi izvensodne poravnave potrdilo špansko sodišče v Malagi.

Profimedia
Reševanje dečka Julena.

Edini obtoženi v primeru mora plačati mami in očetu dečka po 89.500 evrov odškodnine, pokriti pa mora tudi stroške obsežne reševalne akcije v višini 663.000 evrov.

Dveletni Julen je lani sredi januarja padel v nezakonito zgrajen vodnjak, njegovo truplo so iz vrtine potegnili šele po dveh tednih. 

Predvidoma bi se moralo danes začeti sojenje proti lastniku zemljišča zaradi uboja iz malomarnosti. Očitali so mu, da je nezakonito v iskanju vode zvrtal luknjo, v katero je padel Julen. Odprtine namreč ni zavaroval in zaradi tega je ravnal malomarno. Zaslišati bi morali okoli 50 prič, tožilstvo pa naj bi zanj zahtevalo tri leta zapora. Tik pred začetkom so sklenili izvensodno poravnavo.

Obtoženi se je danes opravičil staršem. "V nobenem trenutku si nisem želel, da bi se otroku kaj zgodilo," je povedal.

Profimedia
Julen se je poslovil.

Dveletni fantek je lani padel v ozko vrtino v mestu Totalan v bližini Malage. V zapleteni iskalni akciji, v kateri je sodelovalo na stotine ljudi, so po dveh tednih s pomočjo vzporednega jaška prišli do trupla malčka. Glede na avtopsijo je umrl že kmalu po padcu.