15 let zapora

Z nabito šibrovko je Jože dve uri čakal, da je soseda Irenca prišla mimo

S.S.
21. 1. 2020, 20.05
Deli članek:

Petnajst let zapora za poskus umora in šest mesecev zapora za promet z orožjem oziroma 15 let enotne zaporne kazni se glasi še nepravnomočna sodba 66-letnemu Jožetu Šercerju iz Papežev v občini Osilnica, ki se je sosede Irene Osvald lotil s šibrovko ...

Samo Strel
Šestinšestdesetletni Jože Šercer iz Papežev v občini Osilnica ni uspel z zagovorom, da je sosedo Ireno hotel zgolj prestrašiti.
Poleg poskusa umora na zahrbten način se je Šercer zagovarjal tudi zaradi nedovoljenega prometa z orožjem, saj so mu med hišno preiskavo policisti poleg šibrovke zasegli še dve polavtomatski pištoli, 353 različnih nabojev različnih kalibrov in pol kilograma smodnika. 

Incident se je zgodil 20. septembra predlani, ko je Šercer zjutraj okrog 5.20 skrit za grmovjem ob gozdni poti čakal, da je mimo prišla 46-letna soseda Irena Osvald.

Peš je bila namenjena proti bližnjemu mejnemu prehodu s Hrvaško, na delo, ko je Šercer z lovsko dvocevko z razdalje kakšnih 10 metrov ustrelil proti njej, da so jo šibre zadele v desno roko in desni del trebuha. Rane na srečo niso bile prehude, oškodovanka je zbežala do stanovanjske hiše na hrvaški strani meje, od koder je poklicala policijo. Šercer je svojo žrtev v grmovju čakal dve uri, poleg poskusa umora na zahrbten način se je zagovarjal tudi zaradi nedovoljenega prometa z orožjem, saj so mu med hišno preiskavo policisti poleg šibrovke zasegli še dve polavtomatski pištoli, 353 različnih nabojev različnih kalibrov in pol kilograma smodnika.

Do pravnomočnosti ostaja priprt

Kot rečeno, je sodišče Šercerja za poskus umora obsodilo na 15 let zapora, za nedovoljeno posest orožja in streliva na šest mesecev ter mu določili enotno kazen 15 let in štiri mesece zapora. Ob tem mu je bil podaljšan tudi pripor iz razloga ponovitvene nevarnosti, oproščen je bil plačila svojih stroškov kazenskega postopka in zagovornika, stroške oškodovanke in njenega pooblaščenca pa bo moral pokriti sam, če bo sodba postala pravnomočna. Obramba, ki si je v končnih besedah med vrsticami prizadevala za milejšo kvalifikacijo kaznivega dejanja, se bo na kazen verjetno pritožila, tako da bo primer prej ali slej pristal še na mizi višjih sodnikov.

Hotel jo je samo prestrašiti ...

Šercer je sicer v zagovoru pojasnjeval, da se je po mamini smrti zelo navezal na sosednjo družino Osvald, s katero je razvil odnos, kot bi bili v sorodu. Pri njih je tudi vsak dan kosil, za kar je Ireni prostovoljno mesečno plačeval po 350 evrov. »Irenci« je še vedno hvaležen za vse, kar je storila zanj, zelo mu je žal, da jo je prizadel, opravičil se ji je, pa tudi Branku Lautarju. Kot je bilo slišati, Šercerju ni bilo najbolj prav, da je Osvaldova komaj kakšno leto po moževi smrti začela prijateljevati z njim. Trdi, da jo je hotel samo prestrašiti. Nadnjo, in ne nad Lautarja, pa se je spravil zato, ker ni hotel oziroma upal zanetiti mednarodnega incidenta; Lautar je namreč upokojeni hrvaški policist. A sodišča, kot rečeno, ni prepričal. »Če bi jo hoteli zgolj prestrašiti, bi lahko streljali v zrak, sredi belega dne,« je med drugim v obširni ustni predstavitvi poudarila sodnica Maja Polhe.