Ni izrazil želje, da bi videl družino

Odvetnik trojnega splitskega morilca: »Ne zaveda se, kaj je storil«

A.S.
20. 1. 2020, 15.13
Posodobljeno: 20. 1. 2020, 15.40
Deli članek:

Ker so obiski v zagrebški bolnišnici za zapornike dovoljeni zgolj ob ponedeljkih in sredah, je Filipa Zavadlava, 25-letnega morilca iz Splita, njegov odvetnik Branko Šerić obiskal šele danes.

Facebook
Filip Zavadlav

Spomnimo:

25-letni splitski mornar Filip Zavadlav je 11. januarja popoldne v središču Splita hladnokrvno umoril tri ljudi, stare znance policije in prekupčevalce z mamili. Zločin je lokalno prebivalstvo in širši Balkan sicer močno pretresel, mnogi pa s Filipom celo  sočustvujejo. Kot smo pisali, naj bi ga umorjeni terorizirali zaradi bratovega dolga, Zavdalav pa je med drugim odraščal v družini, polni nasilja in odvisnosti. 

Potem ko so uporabniki facebooka ustvarili skupino "Pravda za Filipa" ali "Pravica za Filipa", so stopili tudi v stik z vplivnim hrvaškim odvetnikom Brankom Šerićem. "Poklicali so me iz skupine "Pravda za Filipa", jaz pa sem se že obrnil na odvetnico, ki mu je bila dodeljena," je pred dnevi za hrvaški portal Index povedal Šerić in potrdil, da bo res zastopal splitskega morilca.

Danes pa ga je na psihiatričnem oddelku bolnišnice za zapornike v Zagrebu tudi obiskal. Kot je povedal za hrvaške medije, se je 25-letniku predstavil, tudi Filip je njemu povedal, kako mu je ime, vendar pa naj bi bila nadaljnja komunikacija težavna. "Kot da se ne bi zavedal, kaj se je sploh zgodilo," je povedal Šerić in dodal, da pričakuje, da bodo Zavadlavu podaljšali preiskovalni zapor, ker gre za najhujšo obliko kaznivega dejanja. "To sem mu skušal pojasniti, ampak mislim, da mi ni uspelo, mislim, da me ni razumel," je še dodal odvetnik. 25-letnik naj ne bi izrazil, da bi rad videl družinske člane.

Šerića so sicer, potem ko se je odločil, da bo zastopal Zavadlava, v torek napadli v samem centru Splita. "Mlajši človek je začel kričati in me žaliti. Okoli njega je bilo še nekaj ljudi," je povedal. 

Spomnimo:

Psihiatrični pregled  bodo opravili strokovnjaki s Psihološke klinike Vrapče, ki bodo presodili, ali je bil Zavadlav, ko je ubil tri prekupčevalce mamil, prišteven, prišteven le delno oziroma povsem neprišteven. Če se bo izkazalo, da je bil neprišteven, ko je sprožil kalašnikovko, potem za storjeno ne bo kazensko odgovoren. V nasprotnem primeru mu grozi najstrožja kazen – do 50 let za rešetkami.