Izdajal se je za direktorja

Direktorska prevara koprsko družbo stala 11.000 evrov

J.P.
16. 1. 2020, 14.19
Posodobljeno: 16. 1. 2020, 15.09
Deli članek:

Če se ne bi vmešala banka, bi bila družba ob še več denarja.

PU Kranj
Primer direktorske prevare (fotografija je arhivska)

Leta 2017 je koprska družba tamkajšnjo policijsko upravo obvestila, da je njihova finančna služba prejela več elektronski sporočil, ki naj bi jih poslal direktor družbe, torej njihov nadrejeni. V elektronskih sporočilih je storilec, ki se je predstavljal kot direktor družbe, naročil, da vodja finančne službe opravi nujno nakazilo sredstev v tujino. Vodja finančne službe mu je nasedla in 16. 000 evrov nakazala na račun v Združenem kraljestvu. 

Zaradi posredovanja odgovornih v družbi na banki, kjer ima navedena družba odprt račun, je bila transakcija s strani banke delno zaustavljena. "Z navedenim kaznivim dejanjem je do tedaj še neznani storilec oškodoval navedeno družbo za približno 11.000 evrov," so sporočili s koprske policijske uprave. Analiza elektronskih poštnih sporočil je pokazala, da so bila elektronska poštna sporočila poslana z uporabo t. i. metode "direktorske prevare". V teh primerih se pošiljatelj lažno predstavlja z imenom in priimkom direktorja družbe in je videti, kot da je bilo elektronsko poštno sporočilo poslano iz direktorjevega elektronskega poštnega predala, dejansko pa je bilo sporočilo poslano iz nekega drugega elektronskega poštnega naslova, ki je v upravljanju storilca kaznivega dejanja. Policijska preiskava je pokazala, da je storilec deloval iz tujine. 

Mednarodno sodelovanje

Slovenski policisti so v sodelovanju s pravosodnimi organi Združenega kraljestva in Romunije ugotovili, da je 23-letni državljan Romunije pri kaznivem dejanju deloval kot sostorilec. "Njegova vloga je bila protipravno pridobljena sredstva od oškodovane slovenske družbe preusmeriti na način, da se prikrije njihova sledljivost. Z uporabo instituta evropskega preiskovalnega naloga so pravosodni in varnostni organi Romunije izsledili storilca na območju Romunije in pri njemu izvedli hišno preiskavo, pri kateri so zasegli več elektronskih naprav," so sporočili s koprske policijske uprave. 23-letnika so zaradi goljufije ovadili. Za to kaznivo dejanje je zagrožena kazen do tri leta zapora.