Nove podrobnosti o družini, polni nasilja in odvisnosti

Morilčeva mama: “Mlajši sin mi je grozil, da me bo zaklal med spanjem, Filip pa je psihopat”

R.T.
15. 1. 2020, 11.41
Posodobljeno: 15. 1. 2020, 11.49
Deli članek:

Medtem ko je Etel Zavadlav, mati 25-letnega Filipa, ki je v soboto v središču Splita hladnokrvno umoril tri ljudi, stare znance policije in prekupčevalce z mamili, hrvaškim novinarjem odgovorila na številna vprašanja, je izpustila izjavo, ki jo je na županijskem sodišču v Splitu podala pred desetimi meseci.

Facebook
Etel in Filip Zavadlav

12 let pred usodnim sobotnim popoldnevom sta Filip in njegov brat, ki se trenutno nahaja na odvajanju v Črni gori v prostorih splitske policije našla zatočišče. Trdila sta, da ju je mama pretepla. Takrat je Etel pristala za zapahi. V zaporu je preživela 40 dni.

Portal Slobodna Dalmacija sicer piše, da je Center za socialno delo zabeležil deset primerov zlorabe otrok v tej družini. Zavadlavovima kljub temu niso odvzeli skrbništva nad tremi sinovi. 

Hrvaška javnost že več dni razpravlja o nezavidnih družinskih razmerah in motivih, ki so splitskega mornarja pripeljali do tega, da v roke vzame kalašnikovko in ubije tri ljudi. Kot smo pisali, je storilec odraščal v družini, polni nasilja in odvisnosti. Center za socialno delo pa je bil z razmerami v domu Zavadlavovih seznanjen že od Filipovih otroških let.

Vsak dan pa na plano pricurljajo nove podrobnosti. Tokrat so na spletni strani Slobodna Dalmacija objavili izjavo, ki jo je marca lansko leto na županijskem sodišču v Splitu podala Etel. Svojega drugega sina (22) je takrat prijavila zaradi groženj. V tem postopku so mladeniču, ki se trenutno nahaja na odvajanju v Črni gori, odredili preiskovalni zapor, kjer je preživel tri mesece. 15. marca naj bi 22-letnik namreč vzel maminega psa in ga želel peljati na sprehod. Ko mu je Etel rekla, naj psa raje pusti, ker je bila prepričana, da ga bo nekje zavezal in tam tudi pustil, pa ji je odvrnil, da jo "bo zaklal medtem ko bo spala".

Sojenje so večkrat preložili, ker se ne mati ne sin nista pojavila na sodišču. "Jaz sem ga oboževala, tudi on me je imel rad, vse je bilo idilično, dokler v njegovo življenje ni prišla droga," je povedala.

Težave z odvisnostjo 

En od bratov 25-letnega morilca je zaradi odvisnosti na zdravljenju, drugi pa je prav tako zabredel v kriminalni svet in postal odvisnik. Tudi Etel je priznala: "Od leta 1983 sem odvisna od mamil. Prvo sem uživala marihuano in šele zadnja tri leta heroin". 

Takrat je Etel razložila, da se je dvakrat poročila in ima skupno pet otrok. Omenila pa je tudi Filipa: "Star je 24 let, ne živi z nami, temveč v najemniškem stanovanju. Ne vem, kje točno. Z njim nimam stikov, ker je, na žalost, tudi on psihopat". Takrat je dodala tudi: "Starejši sin (Filip) je prav tako narkoman. Predlagam vam, da se tudi njega prisli, da odide na zdravljenje".