Streljal na avto, v katerem je bila partnerica z otrokom in drugim moškim

Zaradi streljanja po Hočah mu sodijo že tretjič

S.S.
14. 1. 2020, 21.30
Deli članek:

Matjaž Ferlič, ki mu na okrožnem sodišču že tretjič sodijo zaradi domnevne povzročitve splošne nevarnosti med divjo vožnjo s streljanjem v Hočah pred tremi leti, je po ocenah njegove psihiatrinje sposoben za spremljanje sojenja le pol ure ...

Gabrijel Toplak
Ferlič je marca lani med vožnjo iz Hoč proti Mariboru lovil in s polavtomatsko pištolo streljal na vozilo 37-letnega Bistričana, v katerem sta se vozila tudi Ferličeva partnerica in njuna štiriletna hči.

Ferliču sodijo znova, ker je višje sodišče znova razveljavilo del sodbe, ki se je nanašal na povzročitev splošne nevarnosti. Novo sojenje se je začelo novembra lani, sodnica Mateja Kamenšek Gornik pa je že tretja, ki presoja, ali je Ferlič marca 2017, ko je s pištolo streljal na Dejana Gjerkeša, za kar je bil že pravnomočno obsojen na osem let zapora, tudi povzročil splošno nevarnost.

S streljanjem in divjo vožnjo je namreč po navedbah tožilstva ogrožal tudi življenje svoje partnerice in otroka, ki sta sedela v Gjerkeševem avtomobilu, pa tudi druge udeležence v prometu. Okrožno sodišče je tem očitkom že dvakrat pritrdilo, a nobena sodba na drugostopenjskem sodišču ni obstala. Prvič so jo višji sodniki razveljavili zato, ker so ocenili, da tožilstvo v obtožnici v opisu kaznivega dejanja ni dovolj konkretiziralo nevarnosti za življenje ljudi, drugič pa po uradni dolžnosti, ker je sodišče po tem, ko je Ferlič na predobravnavnem naroku povzročitev splošne nevarnosti priznal, spremenilo opis očitanega dejanja.

Kritičnega dne se je Ferlič po napornem delovnem dnevu želel sestati s prijateljem, a je pri Lesnini v Hočah opazil svoj avto, ki ga je uporabljala partnerica, tam pa je bila s hčerko in drugim moškim. Že prej je sumil, da bi lahko imela drugega, a je to zanikala, zato ji je verjel, sicer pa Gjerkeša pred tem osebno ni poznal … 

Pravnomočno obsojen, vendar prost

Pred začetkom zadnje obravnave je sodnica prejela poročilo obdolženčeve psihiatrinje, ki trdi, da ta zaradi posttravmatske motnje ni zmožen dela ali daljše koncentracije več kot 30 minut. To naj bi veljalo tudi za spremljanje sojenja. A je sodnica napovedala, da bo poskušala čim prej vpoklicati izvedenca, da preveri te trditve. Do takrat bodo obravnave trajale le pol ure, naslednja je razpisana že jutri. Ferlič sicer na obravnave prihaja s prostosti, saj je bil pred tremi meseci izpuščen iz pripora, ker sta od vložitve obtožnice minili že dve leti. V zapor pa ga kljub pravnomočni sodbi za poskus uboja niso mogli strpati, ker so mu višji sodniki kazen osem let zapora samo določili, ne pa izrekli, zaradi česar ta za zdaj še ni izvršljiva.

Poudaril, da ni imel namena prelivati krvi

Ferlič sicer dogodek obžaluje. V tistem obdobju je vodil večino gradbenih poslov v podjetju, ki ni bilo njegova last, se je pa znašlo v težavah, zaradi česar je bil deležen tudi resnih groženj. Poudaril je, da ni imel namena nikogar ustreliti, saj je vseh pet nabojev usmeril proti gumam avtomobila, da bi Bistričana ustavil in se z njim pogovoril. Kritičnega dne se je sicer po napornem dnevu želel sestati s prijateljem, a je pri Lesnini v Hočah opazil svoj avto, ki ga je uporabljala partnerica, tam pa je bila s hčerko in drugim moškim. Že prej je sumil, da bi lahko imela drugega, a je to zanikala, zato ji je verjel, sicer pa Gjerkeša pred tem osebno ni poznal. Pištolo pa si je nabavil že pred kakšnim letom in pol, ko se je začel ukvarjati s športnim streljanjem.