Obsojen na smrt

Noče smrtonosne injekcije, želi si strelskega voda

S.R.
13. 1. 2020, 20.29
Deli članek:

Obsojeni morilec in bančni ropar Michael Wade Nance se je na sodišče obrnil z nenavadno prošnjo. Ker bi mu smrtonosna injekcija predstavljala hude muke, želi umreti pred strelskim vodom.

Georgia Department of Corrections
Michael Wade Nance

Na smrt obsojeni Michael Wade Nance je zoper državo vložil tožbo, v kateri zahteva usmrtitev s strelskim vodom. Nanca so zaradi spodletelega ropa banke in umora na smrt obsodili leta 2002. Rop je izvedel leta 1993 v kraju Lilburn v ameriški zvezni državi Georgia. Prišel je na vrsto za usmrtitev, a zdaj trdi, da bi mu zaradi zoženih žil smrtonosna injekcija povzročila trpljenje. V kolikor ga ne bodo uslišali, napoveduje »dolgotajno« in »mučno« usmrtitev. Ker zaradi težav v križu jemelje zdravilo pentobarbital, ki ga v Georgii uporabljajo za usmrtitve, pojasnjuje še, da smrtonosna injekcija ne bo dovolj učinkovita. Zaradi vseh teh okoliščin, še trdi v tožbi, bo smrtonosna injekcija pomenila »kruto in nenavadno« kazen, ki je v nasprotju z njegovimi ustavnimi pravicami. Rešitev? On jo vidi v strelskem vodu, metodi, ki je »precej bolj zanesljiva od smrtonosne injekcije« ter je »hitra in praktično neboleča.« 

V Georgiji so do 20 let prejšnjega stoletja smrtno kazen izvajali z obešanjem, nato so presedlali na električni stol. Leta 2001 so odločili, da gre za preveč »kruto in nenavadno kazen,« zato so za metodo usmrtitve izbrali smrtonosno injekcijo. Do leta 2011 je bil pentobarbital, ki je sicer uspavalno in pomirjevalno sredstvo, le ena od sestavin v koktajlu za usmrtitev, a so nato proizvajalci drugih snovi prepovedali njihovo prodajo zaporom, zato zapori zdaj uporabljajo izključno pentobarbital. Ta ob velikem odmerku povzroči odpoved dihal.

Okrožni državni tožilec Danny Porter se je na tožbo odzval brezbrižno. »Če potrebuje strelski vod, naj ga dobi,« je dejal za časnik Atlanta Journal-Constitution.