Avstrija in Švica

FOTO in VIDEO: Plazovi so pred njihovimi očmi odnesli več ljudi

S.R./STA
26. 12. 2019, 13.49
Posodobljeno: 26. 12. 2019, 17.29
Deli članek:

Snežni plazovi na avstrijskem Koroškem in v Švici so domnevno zasuli večje število ljudi.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na smučišču Ankogel na skrajnem severozahodu avstrijske Koroške je danes snežni plaz zasul najmanj dva človeka, enega so že rešili, drugega še iščejo. Snežni plaz se je sprožil zunaj urejenih prog, da je zasul dva človeka, pa je opozorila očividka, je potrdila policija. Med iskalno akcijo se je v bližini sprožil drug plaz. Očividec je domnevno videl, da so bili pri tem zasuti trije do štirje smučarji. Reševalci še preverjajo domneve. Smučišče so po plazovih dopoldne zaprli. 

Se je pa kljub zaprtju smučišča v bližini sprožil še en plaz. Trenutno na območju za morebitnimi pogrešanimi preiskujejo tri območja. Po navedbah upravljavcev smučišč Ankogel so plazove sprožili neuvidevni smučarji izven prog.

Alpinpolizei
Plaz na smučišču Ankogel.

Tudi na Tirolskem, kjer druga najvišja stopnja nevarnosti pred plazovi, se je danes sprožilo več snežnih plazov, tudi na smučiščih. Pri večini ni bilo posledic, le v Söldnu je bila ena oseba delno zasuta, ki je prestala nesrečo brez resnih posledic.

Snežni plaz se je sprožil tudi na smučišču v bližini švicarskega Andermatta na severni strani prelaza Gotthard, ki je zasul šest smučarjev. Vseh šest je nesrečo preživelo. Dva so z lažjimi poškodbami izpod snežne gmote rešili med obsežno iskalno akcijo, štirje nepoškodovani smučarji so se rešili sami ali s pomočjo reševalcev. 

Za celotno območje Andermatta trenutno zaradi novozapadlega in napihanega snega velja tretja stopnja nevarnosti snežnih plazov. Na območju so sicer še v sredo preventivno sprožali plazove.

Za celotno območje Andermatta trenutno zaradi novozapadlega in napihanega snega velja tretja stopnja nevarnosti snežnih plazov. Na območju so sicer še v sredo preventivno sprožali plazove.