Božični čudež čez severno mejo

FOTO: 26-letnika pokopal plaz, pet ur se je meter pod snegom boril za življenje

S.R.
26. 12. 2019, 10.30
Posodobljeno: 26. 12. 2019, 11.05
Deli članek:

Pri severnih sosedih je včeraj zvečer plaz pod seboj pokopal 26-letnega turnega smučarja. Po petih urah so ga izpod snega rešili gorski reševalci. Fant je preživel.

Faacebook/Bergrettung Gröbming
Po petih urah so ga izvlekli izpod plazu.

Z avstrijske Štajerske poročajo o »božičnem čudežu,« kot se je izrazil sam vodja gorskih reševalcev Michael Miggitsch. Ta se je včeraj zvečer pripetil na gori Pleschnitzzinken severozahodno od Gradca. 

Avstrijska policija je malo pred 17. uro prejela klic zaskrbljenega moškega, ki je pojasnil, da se njegov znanec ni vrnil s turne smuke na tej 2112 metrov visoki gori. Opisal je še, da mu je po več neuspešnih poskusih prijatelja vendarle uspelo priklicati na telefon, a je skozi slušalko slišal le prasketanje in pokanje. Avstrijski mediji poročajo, da se je na goro podalo približno 20 gorskih reševalcev skupaj z reševalnimi psi, ki so izučeni za reševanje pod snegom ujetih ljudi. S pomočjo lavinske žolne so ob 19.23 uri končno ugotovili lokacijo zasutega 26-letnika.

Nahajal se je na enem od pobočij približno en meter pod snegom. Sledilo je reševanje, med katerim so ugotovili, da je imel fant pred svojim obrazom manjšo odprtino oziroma zračni žepek, ki mu je nudil ravno še dovolj kisika. Ko so se do njega dokopali reševalci, je bil še pri zavesti, a poškodovan in močno podhlajen. Za silo so ga oskrbeli na kraju, nato pa so ga s teptalnikom prepeljali do postaje na smučišču Galsterbergalm. Bil je zunaj življenjske nevarnosti, končal pa je v bolnišnici v Schladmingu.