ubil tri ljudi

V ameriškem pomorskem oporišču smrt sejal savdski pilot

J.P./STA
6. 12. 2019, 21.45
Posodobljeno: 6. 12. 2019, 21.48
Deli članek:

V oporišču ameriških mornariških zračnih sil Pensacola na zahodu Floride je podporočnik savdske vojske, ki je bil v Pensacoli na šolanju, s pištolo ustrelil in ubil tri osebe. Še najmanj osem ljudi je bilo ranjenih, strelca pa je ubil šerifov pomočnik, ki se je med prvimi odzval na prijavo strelskega napada.

Profimedia
V oporišču Pensacola dela 16.000 pripadnikov ameriške vojske in več kot 7000 civilistov.

Streljanje se je začelo zgodaj zjutraj pred sedmo uro po krajevnem času. Policija je posredovala zelo hitro in zasedla oporišče z okoli sto intervencijskimi vozili. Čeprav gre za vojaško oporišče, pa v njem vsak vojak ne nosi orožja, ampak le tisti, ki so na uradni dolžnosti, ki to od njih zahteva.

Po doslej znanih informacijah sta se s strelcem soočila dva šerifova pomočnika, od katerih je bil eden potem ranjen v nogo, drugi pa v roko. Eden od njiju je uspel strelca ubiti.

Motiv strelca še ni znan, a ker gre za Savdijca in muslimana, se avtomatično ugiba o morebitnem terorističnem motivu.

V oporišču Pensacola dela 16.000 pripadnikov ameriške vojske in več kot 7000 civilistov. Tam je tudi baza demonstracijske eskadrilje in center za usposabljanje mornariških pilotov. V pilotski šoli se šolajo tudi častniki zavezniških letalskih sil.

Televizija NBC je strelca identificirala kot podporočnika letalskih sil Savdske Arabije Mohameda Saeda Alšamranija.

Ameriški predsednik Donald Trump pa je medtem tvitnil, da ga je poklical savdski kralj Salman in mu izrazil sožalje.

"Kralj je povedal, da je savdsko ljudstvo jezno zaradi barbarskega dejanja strelca in da ta oseba v ničemer ne predstavlja občutkov savdskega ljudstva, ki ima rado Američane," je tvitnil Trump, ki ima tesne osebne in poslovne odnose s savdskim vodstvom.

Floridski guverner Ron DeSantis je dejal, da motiv napada še preiskujejo, vendar takoj namignil, da bo moral Rijad odpreti denarnico. "Savdska Arabija mora izboljšati položaj žrtev. Ker je šlo za enega od njihovih, bodo tu nekaj dolžni," je izjavil republikanec.

Strelec je za napad uporabil pištolo, nasilje pa se je odvijalo v dveh nadstropjih zgradbe, kjer so učilnice za pilote. Natančno število žrtev še vedno ni povsem jasno. Ranjenih naj bi bilo po nekaterih podatkih celo 11 ljudi, od tega so trije mrtvi. K temu je potrebno prišteti še mrtvega strelca.

Vojaška oporišča

Ameriška vojaška oporišča so sicer na žalost manj kot šole, vendar vseeno pogosta prizorišča strelskih napadov. V sredo je pripadnik ameriške mornarice v vojaški ladjedelnici oporišča v Pearl Harborju ubil dva človeka, tretjega pa ranil, nato pa si je sodil sam. Žrtve tega napada se ne morejo nadejati odškodnine kot na Floridi, saj je bil strelec navaden mornar in Američan.

Leta 2013 je odmeval napad v mornariškem objektu v Washingtonu, v katerem je umrlo 12 ljudi, leta 2009 pa je odmeval napad v oporišču Fort Hood v Teksasu, ki je pustil za seboj 13 smrtnih žrtev.