dekop

Podjetnik na zatožni klopi: »Nikogar nisem hotel izigrati«

Boris Blaić, Dolenjski list
7. 12. 2019, 07.50
Deli članek:

Tožilstvo Milanu Osolniku očita oškodovanje upnikov in zaposlenih, sam pa za propad krivi medijski linč, ki mu je sledilo demoliranje podjetja.

B.B.
Milan Osolnik se mora zagovarjati zaradi obtožb o oškodovanju upnikov in kršenju pravic delavcev.

Na zatožno klop novomeškega okrožnega sodišča je prejšnjo sredo sedel nekdanji podjetnik Milan Osolnik iz Novega mesta, ki se bo moral pred sodnico Mojco Hode zagovarjati zaradi obtožb o oškodovanju upnikov in kršenja temeljnih pravic delavcev. Tožilstvo mu očita, da je leta 2010, ko je njegovo podjetje Dekop, ki se je ukvarjalo z izdelavo gostinske opreme za velike potniške križarke, že imelo blokiran račun, prihodke družbe preusmeril na sestrsko podjetje Deco-op, s čimer je upnike oškodoval za najmanj 430 tisoč evrov. Je šlo za naklepno oškodovanje, kot poskuša dokazati tožilstvo, ali žalostno podjetniško zgodbo, kakršnih je bilo v letih krize ogromno? Osolnik pravi, da to drugo, pri čemer naj bi pomembno vlogo odigral tudi »medijski linč« na začetku leta 2013. »Nekaj tednov po tem so določene osebe razdejale naše poslovne prostore. Demolirale so opremo in stroje, pobrale polizdelke in vse, kar je bilo vrednega, celo električno napeljavo. Takrat še nismo bili v stečaju, nam je pa ta dogodek dokončno onemogočil, da bi poravnali obveznosti podjetja,« je svoj zagovor na sodišču začel Osolnik.

ODKUP TERJATEV

Leta 2003 se je v poslovanje Dekopa zaradi likvidnostnih težav vključila družba Prvi faktor, ki je od Osolnikovega podjetja po diskontni ceni odkupovala njihove terjatve do kupcev. Težav s tem očitno ni bilo konec, saj je eden od Dekopovih dobaviteljev leta 2006 podal predlog za stečaj podjetja, ki se je na koncu iztekel v prisilno poravnavo. Denar za poplačilo upnikov je Dekopu takrat zagotovil Prvi faktor. Ta je Osolnikovemu podjetju odobril 700 tisoč evrov kratkoročnega posojila, ki ga je zavaroval z nepremičninami podjetja, kot porok pa je z osebnim premoženjem nastopal tudi Osolnik, ki je zaradi tega pozneje končal v osebnem stečaju. Kot je povedal, so takrat na pobudo prisilnega upravitelja začeli postopek dezinvestiranja oziroma prodaje premoženja podjetja. Nepremičnina je bila sprva ocenjena na 3,2 milijona evrov, v cenitvi Prvega faktorja je bila ocenjena na 2,4 milijona, po besedah Osolnika pa bi za poplačilo vseh obveznosti potrebovali 1,2 milijona. A prodaja se ni zgodila.

B.B.
Nekdanje podjetje na Ljubljanski cesti

PREUSMERITEV DENARNEGA TOKA

Razmere so se leta 2010 še bolj zaostrile. »Prvi faktor je takrat v svoji poslovalnici v Beogradu odkril za več deset milijonov evrov veliko finančno luknjo, nato je na zahtevo lastnic, NLB in SID banke, ustavil celotno financiranje. Po pol leta nam niso več podaljšali kredita, namesto tega smo dobili izvršbo za celoten znesek posojila,« je zgodbo o propadu podjetja nadaljeval Osolnik. Kmalu za tem je banka podjetju, ki je bilo tudi velik davčni dolžnik, blokirala in nato tudi zaprla račun. Da bi ohranil poslovanje in nekako rešil podjetje, se je Osolnik s Prvim faktorjem, ki je še vedno odkupoval njegove terjatve in tudi poplačeval večje upnike, dogovoril, da preostanek denarnega toka preusmeri na podjetje Deco-op. Z računa tega podjetja je nato Dekop plačeval tekoče stroške poslovanja (elektriko, plače delavcev, potrošni material in drugo).