Preiskava strmoglavljenja letala suhoj superjet 100 na moskovskem letališču v začetku maja, v kateri je umrlo 41 ljudi, je zaključena. Oblasti so na podlagi ugotovitev obsodili pilota letala, da med pristajanjem ni pravilno postopal.

Pilot se je sicer izrekel za nedolžnega, češ da ni prekršil varnostnih predpisov. Njegovi pravni zastopniki so zahtevali novo preiskavo, a so bili zavrnjeni.

letališče Šeremetjevo, požar, letalo, suhoj, moskva
Profimedia
Tragedija na letališču v Moskvi

Strupeni hlapi

Na letalu ruske družbe Aeroflot, ki je bilo iz Moskve namenjeno v Murmansk, je 5. maja izbruhnil požar, zaradi česar je moralo približno pol ure po vzletu zasilno pristati na moskovskem letališču Šeremetjevo. Na krovu je bilo skupno 78 ljudi – 73 potnikov in pet članov posadke. Ranjenih je bilo 10 ljudi.

Preiskava je pokazala tudi, da za večino smrtnih žrtev ni bil usoden pristanek, temveč strupeni hlapi, ki so buhteli iz goreče plastike.

letališče Šeremetjevo, požar, letalo, suhoj, moskva
Profimedia
Tragedija na letališču v Moskvi

Udar strele

STA je junija poročala, da so ruski preiskovalci na zunanji strani letala odkrili ožganine, ki jih običajno pusti udar strele. Slišali so tudi zvok, ko se je avtopilot izklopil po 15 minutah leta in nato vzklik enega od članov posadke. Že pred tem so priče opisovale, da je tik pred nesrečo letalo zadela strela. Preiskovalci drugih tehničnih napak niso navedli.