Skupaj prijeli več kot 200 ljudi

V obsežni globalni operaciji štiri denarne mule zašili tudi v Sloveniji

S.R./STA
4. 12. 2019, 16.54
Posodobljeno: 4. 12. 2019, 18.46
Deli članek:

Slovenska policija je znova sodelovala v mednarodni operaciji Europola v boju proti denarnim mulam, ki je potekala od 1. septembra do 30. novembra. Gre za skupno akcijo v boju proti denarnim mulam, ki nezakonito prejemajo denarna sredstva, povezana z računalniško kriminaliteto, pri tem pa so oškodovane finančne institucije in posamezniki.

Bobo
Fotografija je simbolična.

To je že peta tovrstna operacija, tokrat največja, saj je v njej sodelovalo 30 držav, med njimi, poleg držav iz EU še ZDA, Avstralija in Švica. Operacijo sta koordinirala Europol in Eurojust, so sporočili iz Generalne policijske uprave. 

Slovenska policija že nekaj let aktivno deluje v okviru evropskih prioritet na področju boja proti organizirani kriminaliteti. V zadnjem obdobju je obravnavala večje število denarnih mul, pri čemer gre v glavnini za posameznike, ki imajo v Sloveniji odprte transakcijske račune, na njih pa iz tujine prejmejo nakazila denarnih sredstev, ki izvirajo iz kaznivih dejanj. 

Običajno gre za kazniva dejanja računalniške kriminalitete, kot so vdori v informacijske sisteme, ribarjenje (phishing) in različne oblike spletnih goljufij. Za denarne mule je značilno, da po prejetju denarnih sredstev opravijo dvige gotovine ali opravijo prenakazila na druge transakcijske račune, ki so najpogosteje odprti v tujini. Tovrstna dejanja policija obravnava kot kaznivo dejanje pranja denarja. 

V Sloveniji aretirali štiri

"Tako smo skupno preiskovali 78 denarnih mul, ki so na svoje račune neupravičeno prejele denarna sredstva, ki izvirajo iz kaznivih dejanj, v skupni višini nekaj več kot tri milijone evrov. Policija je v sodelovanju z Uradom RS za preprečevanje pranja denarja, slovenskimi bankami in tujimi varnostnimi organi uspela začasno zaustaviti in preprečiti oškodovanja slovenskih in tujih fizičnih in pravnih oseb za nekaj več kot 700.000 evrov," so navedli. 

Prijeli so štiri storilce, izvedli šest hišnih preiskav in podali 45 predlogov za mednarodno pravno pomoč oziroma evropskih preiskovalnih nalogov. 

Običajno tuji državljani

V Sloveniji sicer delujejo denarne mule, ki so običajno tuji državljani, ki pri nas odprejo bančne račune z namenom, da nanje prejmejo nakazila denarja, ki izvirajo iz kaznivih dejanj. Vendar pa so policisti letos zaznali tudi nekaj primerov, kjer so se kot denarne mule pojavljali slovenski državljani, zato občane opozarjajo, da lahko, če niso pozorni, hitro postanejo denarne mule in s tem sostorilci kaznivega dejanja pranja denarja. 

"Že s posredovanjem številke transakcijskega računa neznani osebi na internetu, ki pod pretvezo, da ponuja dobro plačano delo na domu in hkrati ne zahteva posebnih znanj, v nadaljevanju pa na vaš račun posreduje denarna sredstva, ki dejansko izvirajo iz kaznivih dejanj," so poudarili. 

Policisti so obravnavali tudi več primerov spletnih goljufij z oškodovanjem fizičnih ali pravnih oseb iz Slovenije, pri čemer je bil denar nakazan na transakcijske račune denarnih mul, ki so delovale v tujini. Uspešnost tovrstnih preiskav je v veliki meri odvisna od zakonodajnih ureditev posameznih držav ter dobrega mednarodnega policijskega sodelovanja, ki se krepi prav s tovrstnimi akcijami.

Skupaj prijeli več kot 200 ljudi

Sicer pa so v tej globalni operaciji skupno odkrili več kot 3833 denarnih mul in 386 tistih, ki so jih novačili, ter aretirali 228 osumljenih. V njej je sodelovalo več kot 650 bank, 17 bančnih združenj in druge finančne institucije.

Kriminalci za privabljanje mul uporabljajo različne zvijače. Letos je po navedbah Europola opaziti porast ljubezenskih goljufij, pri čemer kriminalci vse pogosteje pridobivajo svoje žrtve na spletnih straneh za zmenke in jih čez čas prepričajo, da odprejo bančni račun, da bi nakazali ali prejeli denar. Vse pogoste uporabljajo tudi družbena omrežja in žrtve privabljajo z oglasi, ki obljubljajo hiter zaslužek. Ta tehnika je še posebej priljubljena za privabljanje mladih in študentov. 

Europol opozarja, da denarne mule zagrešijo kaznivo dejanje, čeprav to storijo iz naivnosti. Organi pregona najprej izsledijo imetnika bančnega računa, ki lahko glede utrpijo različne posledice, tudi daljše zaporne kazni, kar je odvisno od zakonodaje posameznih držav. 

Da bi ljudi bolje seznanili s tem načinom prevar, so po Evropi danes zagnali kampanjo osveščanja o denarnih mulah #dontbeaMule (#nebodimula. Gradivo, ki je na voljo v 25 jezikih, tudi slovenščini, javnost seznanja o delovanju kriminalcev, ki novačijo denarne mule, kako se lahko zaščitijo ter kaj lahko storijo, če postanejo žrtev, so še sporočili iz Europola.