Ne uporabljajte odprtega ognja!

FOTO in VIDEO: »Usekalo je kot hudič,« v eksploziji v Britofu šest poškodovanih, med njimi tudi štirje otroci

S.R.
3. 12. 2019, 16.56
Posodobljeno: 6. 5. 2020, 09.41
Deli članek:

Pri gasilskem domu v Britofu v občini Kranj je v torek prišlo do eksplozije plina. V nesreči se je poškodovalo šest oseb, vključno s štirimi otroki. Nihče od poškodovanih naj ne bi bil v življenjski nevarnosti. Še vedno sicer velja prepoved uporabe odprtega ognja.

Gasilsko reševalna služba Kranj
Eksplozija plina v Britofu.

Eksplodiralo je malo po 15. uri, in sicer v vodovodnem jašku na lokalni cesti v naselju Britof.

Meritve gasilcev in druge okoliščine kažejo, da je eksplodiral plin, plinovod so na območju intervencije nemudoma zaprli. Po navedbah tiskovnega predstavnika PU Kranj Bojana Kosa se je v nesreči poškodovalo šest oseb. Med šestimi poškodovanimi so bili kar štirje otroki, kar so za STA potrdili na Policijski upravi Kranj. V času eksplozije sta dva delavca na jašku izvajala dela, štirje otroci pa so se nahajali v neposredni bližini. Vseh šest so prepeljali v ljubljanski klinični center.

Kos je še pojasnil, da s podatki o teži poškodb policija v tem trenutku še ne razpolaga, a je po poročanju STA več o zdravstvenem stanju poškodovanih zvečer pojasnil dežurni travmatolog Marko Jug. Po njegovih navedbah so vsi zunaj življenjske nevarnosti in ne potrebujejo intenzivne terapije. Enega od otrok so tudi že odpustili v domačo oskrbo. Poškodovani imajo opekline po izpostavljenih delih telesa. Pri tistih, ki ostajajo v bolnišnici, se trudijo, da te ne bi pustile dolgotrajnih posledic. Kot je povedal Jug, bodo po prvi obravnavi opeklin lahko po potrebi sledili tudi operativni posegi. Zaradi varovanja osebnih podatkov podrobnejših pojasnil ni podal.

»Usekalo je kot hudič«

Po poročanju TV Slovenija sta se delavca na kraj odpravila, ker so tam zaznali močan vonj po plinu. Ko sta splezala v jašek, da bi zadevo rešila,je eksplodiralo. Za TV Slovenija je spregovoril tudi eden od sosedov, ki je bil v času eksplozije ravno v kurilnici svoje hiše. »Usekalo je kot hudič,« je dejal.

Pristojne službe so po eksploziji evakuirale 76 oseb iz zgradb v dolžini 400 vzdolž ceste, in sicer v približno 50-metrskem pasu na obeh straneh ceste. Cesta bo do nadaljnjega zaprta. Meritve so izvedli tudi v smeri naselja Predoslje ter na območju med Britofom in Kranjem, a niso zaznali prisotnost plina, zato ni bilo razloga za dodatne evakuacije.

Brez materialne škode

Glede na prve informacije škoda na stanovanjskih objektih ni nastala. V intervenciji je sicer sodelovalo 18 gasilcev GARS Kranj in PGD Britof ter policisti, na kraju pa so bili prisotni tudi civilna zaščita in drugi pristojni. Stanovalci, ki so jih evakuirali, so zatočišče našli pri sorodnikih in prijateljih, po zadnjih informacijah pa so se že vrnili v svoje domove, potem ko so gasilci v vsakem objektu posebej preverili prisotnost plina in niso zaznali nevarnosti. Policisti so obenem vse stanovalce Britofa, Milj in Predoselj pozvali, naj do nadaljnjega "NE" uporabljajo odprtega ognja, če pa zaznajo vonj po zemeljskemu plinu, naj takoj pokličejo na 112. To opozorilo še vedno velja. Zunaj je v neposredni bližini kraja eksplozije tako denimo prepovedano celo prižiganje cigaret, prepovedano pa je tudi kurjenje v naravi. V stanovanjih dodatnih omejitev ni. Cesta od objekta PGD Britof do glavnega križišča Britof-Predoslje do nadaljnjega ostaja zaprta. Kriminalisti bodo z ogledom nadaljevali jutri, medtem ko policisti ostajajo kraju, ki so ga zavarovali. 

Kot je za STA povedal vodja operative v Gasilsko reševalni službi Kranj Andraž Šifrerso sistem uspešno prepihali, tudi v jaških plina ni več. "Proti Predosljam in Miljam se ne vali nič več," je pojasnil.Aktivnosti bodo sicer nadaljevali tudi ponoči. "Zaenkrat nevarnosti ni več v nobenem jašku. Ampak zaradi preventive, tudi da bodo prebivalci mirno spali, bomo prisotnost plina v jaških merili celo noč in če bo treba, tudi v sredo," je dodal.