USODNO TRČENJE

V okolici Trebnjega pijan zletel s ceste in "ubil" dva kolesarja: po štirih letih se je začelo sojenje

Boris Blaić / Dolenjski list
4. 12. 2019, 06.45
Posodobljeno: 4. 12. 2019, 08.13
Deli članek:

Na novomeškem okrožnem sodišču se je prejšnji teden le začelo sojenje Janezu Trunklju, ki je pred dobrimi štirimi leti v okolici Trebnjega z avtom zletel s ceste in pri tem ubil dva kolesarja.

Boris Blaić
Janez Trunkelj se mora zagovarjati zaradi smrti dveh kolesarjev.

Žrtvi sta bili profesionalni kolesar in olimpijec Bojan Udovič ter rekreativna kolesarka Andreja Križaj, ki sta 11. julija 2015 s skupino rekreativcev kolesarila iz Gorenjske proti Beli krajini. Na vzponu proti Pluski na nekdanji hitri cesti je Križajeva nekoliko zaostala, zato se je Udovič odločil, da jo počaka. Takrat je vanju z meganom trčil tedaj 24-letni Janez Trunkelj iz okolice Dobrniča. Kolesarja je odbilo čez jekleno varnostno ograjo na travnik, kjer sta obležala mrtva.

Trunkelj na sodišču na vprašanja ni želel odgovarjati, rekel je le, da vztraja pri tistem, kar je povedal v preiskavi. Kot je prebrala sodnica Betka Šimc, je tam izjavil, da je peljal v smeri proti Velikemu Gabru, ko je blizu Korenitke na cesto pritekel srnjak. »Poskušal sem se mu izogniti, zaneslo me je, avta nisem mogel več obvladati in trčil sem v kolesarja. Nesreča me je zelo prizadela in močno jo obžalujem,« je v preiskavi povedal Trunkelj. 

Izsiljena prednost, hitrost 122 kilometrov na uro in alkohol v krvi

Trunkelj je tistega dopoldneva vozil pijan, saj je prejšnjo noč dolgo popival na veselici. Po tragični nesreči so mu namerili 0,86 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, manjše trčenje pa je že pred tem povzročil pri Trebnjem, kjer je vozniku osebnega avtomobila izsilil prednost in nato odpeljal s kraja dogodka. Po oceni sodnega izvedenca je Trunkelj tik pred nesrečo peljal s hitrostjo 122 kilometrov na uro, na tej cesti pa velja omejitev 90 kilometrov na uro. Če bi vozil po predpisih, bi po mnenju izvedenca trčenje lahko preprečil z umikanjem in zaviranjem. Kolesarja sta sicer v času nesreče vozila previdno in po predpisih, umakniti pa se zaradi ograje nista mogla.  

Predobravnalni narok že leta 2016

Sojenje Trunklju se je sicer dolgo časa odmikalo, saj je obramba zahtevala izločitev sodnice Betke Šimc in nekaterih listin iz policijske preiskave. V tem je le delno uspela, sicer pa je tožilstvo na prvem predobravnavnem naroku, ki je bilo že leta 2016, Trunklju v zameno za priznanje ponudilo osem let in pol zapora. Sojenje se bo nadaljevalo.