Sindikat policistov Slovenije ogorčen

Samo šest let zapora za 26-letnega Iračana, ki je pri Novi Gorici poskušal ubiti taksista in umoriti policista

G.G../STA
2. 12. 2019, 12.22
Posodobljeno: 2. 12. 2019, 15.43
Deli članek:

Sodišče je sledilo predlogu tožilstva in Iračanu, ki je obtožen poskusa uboja taksista in poskusa umora policista, dosodilo šest let zapora. Obdolženega na današnji razglasitvi sodbe ni bilo.

STA
Jasin Amar Al Hamdani bo do pravnomočnosti sodbe v priporu, saj je nevaren za okolico.

26-letni Jasin Amar Al Hamdani je minuli četrtek na sodišču v Novi Gorici na vprašanje o krivdi odgovoril: "Jaz sem ga hotel ubiti, ampak taka je bila božja volja." Odklanjal je pomoč prevajalca in njegove zagovornice. Do sodišča in tam prisotnih pa se je ves čas obnašal nespoštljivo. Dejanje je sicer priznal in se opravičil.

Sojenje ga ni zanimalo, vprašal je le, če ga bodo obsodili na smrt. To v Sloveniji seveda ni možno. Sodnik ga je danes obsodil na šest let zaporne kazni, kot je predlagalo tožilstvo, in izgon iz Slovenije po prestani kazni. Začetek prestajanja zaporne kazni zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti pričakal v priporu.

STA
Al Hamdani Yassin Amar

Že v petek se je na predlagano kazen odzval Sindikat policistov Slovenije. Na kratko povedano, jezni so bili nad predlagano višino kazni. Med drugim so zapisali (v celoti spodaj) in tožilstvo sporočili: "Zato vam sporočamo, da Sindikat policistov Slovenije, preko 8.000 policistk in policistov ter zaposlenih v policiji, naših družin, otrok, sorodnikov, prijateljev, znancev in drugih državljanov navedeno potezo razume kot popolno razvrednotenje življenja, varnosti in osebne integritete vseh policistk in policistov ter vseh državljanov, ki bi se v dani situaciji lahko znašli v vlogi oškodovanca."

Spomnimo

Do spora med voznikom taksija in migrantom, Iračanom Al Hamdanijem, na poti iz Vrtojbe proti Ljubljani naj bi prišlo, ker Iračan s seboj ni imel denarja, s katerim bi plačal vožnjo. Zato je taksist zavil s hitre ceste, Iračan pa ga je napadel z olfa nožem, so julijsko dogajanje pojasnili na novinarski konferenci Policijske uprave Nova Gorica.

Taksist se je rešil tako, da je zbežal iz avtomobila, s seboj pa vzel tudi ključe. Iračan je želel nato taksistu odtujiti vozilo in sam nadaljevati pot proti Ljubljani, zato je stekel za njim, da bi dobil ključe. Ko je ugotovil, da mu to ne bo uspelo, je odšel nazaj v avtomobil in skušal na drugačen način vžgati motor. Vendar so ga pri tem prehiteli policisti.

Policistoma, ki sta prispela na kraj dogajanja, je poškodovani taksist nakazal, da je osumljenec v avtomobilu. Policista sta Iračana pozvala, naj pride iz avtomobila in se uleže na tla. 26-letnik je izstopil, se najprej ustavil, nato pa napadel enega od policistov. Ta je s pištolo zato najprej ustrelil v zrak, nato pa napadalca v spodnji del desne noge. Policista sta nato Iračana ustavila in vklenila, pozneje pa ga je reševalno vozilo tako kot taksista odpeljalo na zdravljenje v šempetrsko bolnišnico.