Londonski most

Po terorističnem napadu v Londonu aretirali še enega džihadista

J.P.
2. 12. 2019, 09.38
Posodobljeno: 2. 12. 2019, 09.46
Deli članek:

Oblasti podrobno preverjajo iz zapora predčasno izpuščene ljudi, obsojene terorističnih dejanj.

Profimedia
Tolpa, ki je načrtovala napad na londonsko borzo. Fotografija je nastala po sojenju Usmanu Khanu leta 2012.

Po petkovem terorističnem napadu na Londonskem mostu v britanski prestolnici pristojne službe ne mirujejo. Aretirali so Nazama Husaina (34), ki je bil v preteklosti zaprt z napadalcem Usmanom Khanom (28).

Profimedia
Člani tolpe: na sredini Usman Khan (obkrožen), desno spodaj Nazam Husain

Preverjanje obrodilo sadove

Khan je pred volitvami v Veliki Britaniji, ki bodo 12. decembra, sicer postal prvovrstna politična tema. Johnson je tako laburistično obtožil spreminjanja zakonodaje leta 2008, ki je omogočila predčasen izpust zapornikov. Kot je zagotovil, bo, če ostane na vodilnem položaju, v primeru terorističnih dejanj ukinil možnost predčasnega izpusta in uvedel najmanj 14-letne zaporne kazni, nekaterih obsojencev pa sploh ne bi izpustil. Vendar pa so mu nasprotniki vrnili z očitkom, da petkov napad izkorišča za nabiranje političnih točk. Prav tako so ugotovili, da je konzervativna stranka na oblasti že skoraj desetletje, vendar se ni odločila za poostritev zakonodaje na tem področju, poroča STA.

Husainu so krila pristrigli le nekaj ur po tistem, ko je britanski premier Boris Johnson povedal, da želi zaostriti kazni za resne in nasilne zločine. Dejal je še, da po njegovem mnenju ljudje, obsojeni terorizma, ne smejo biti za zapora izpuščeni predčasno. Johnson je včeraj naknadno pojasnil, da je bilo iz zapora predčasno izpuščenih 74 ljudi, obsojenih terorističnih dejanj. Oblasti te zdaj podrobno preverjajo, da bi zagotovili, da ne predstavljajo grožnje. Podrobnosti o ukrepih sicer ni razkril.

Husain je za rešetkami končal leta 2012, ko je bil prepoznan za del teroristične celice, ki je nameravala napasti londonsko borzo in nekatere druge odmevne lokacije. Da so ga aretirali, bi lahko pomenilo, da je preverjanje obrodilo sadove, torej da je zagrešil nove prekrške. Britanski mediji ob tem poudarjajo, da se gre vprašati, kakšen je sploh nadzor nad obsojenimi teroristi, ko jih izpustijo na prostost.

Študija primera

Khan je v središču Londona zabodel več ljudi, dve osebi sta umrli: Jack Merritt (25), ki je diplomiral iz prava in kriminologije in je koordiniral program rehabilitacije zapornikov s strani univerze v Cambridgu; in Saskia Jones (23), diplomantka univerze v Cambridgu.

Policija je osumljenca ustrelila in je poškodbam podlegel na kraju dogodka. Napadalec je bil sicer oblastem že poznan, saj je bil 2012 obsojen zaradi terorističnih dejanj in je prestajal zaporno kazen. Decembra lani so ga predčasno pogojno izpustili.

Nositi je moral elektronsko napravo, s katero so pristojne oblasti spremljale njegovo gibanje. Napravo je nosil tudi v času napada. Prav tako se je moral udeleževati vladnega programa za rehabilitacijo nekdanjih zapornikov. V okviru tega programa je tudi obiskal petkovo konferenco, na kateri je začel svoj napad.

Na konferenci naj bi Khan nastopil kot "študija primera". So mu pa v okviru programa zagotovili tudi "varni" računalnik, ki je bil v skladu s pogoji njegovega predčasnega izpusta in naj bi mu omogočil, da nadaljuje študijsko delo, začeto v zaporu.