Njene mame to več ne gane

Rešili 40 let star umor 15-letne Christiane? V grajskem parku naj bi jo umoril sosed Norbert

S.R.
30. 11. 2019, 11.24
Posodobljeno: 30. 11. 2019, 11.36
Deli članek:

Danes 57-letnega Norberta B. obtožujejo, da je pred 40 leti umoril takrat 15-letno šolarko Christiane J. Norbert je bil takrat še mladoletnik, sojenje pa bo potekalo za zaprtimi vrati.

Profimedia
Zločin se je zgodil v grajskem parku v kraju Aschaffenburg.

Osebni arhiv
Christiane J. je bila v času umora stara 15 let.

Nemška policija je 40 let po razvpitem umoru 15-letne šolarke Christiane J. iz Aschaffenburga na severozahodu Bavarske na sodišče privlekla glavnega osumljenca. Okrožno sodišče v Aschaffenburgu je namreč dovolilo vložitev obtožnice zoper njenega takratnega soseda Norberta B., poroča nemški Bild. Norbert je bil takrat star 17 let. 

Bil je 18. december 1979, ko se je Christiane peš vračala s tečaja stenografije. Na poti jo je neznana oseba zvabila v grajski park, jo tam spolno zlorabila, zadavila, njeno truplo pa z grajskega obzidja odvrgla v kup smeti, ki je ležal 15 metrov nižje. Norbert se je že takrat znašel v krogu osumljencev, a policija po navedbah njene mama Renate nikakor ni uspela zbrati dovolj dokazov.

Norberta so aretirali maja letos, potem ko je tehnologija napredovala do te mere, da so ga lahko z zločinom povezali prek analize DNK. S tem so morda rešili primer, ki je 40 let buril bavarsko in nemško javnost. 

Polizei
Stara fotografija kraja zločina v grajskem parku.

Ker je bil Norbert v času zločina mladoleten, bo sojenje, ki se bo začelo 8. januarja, potekalo za zaprtimi vrati, tajne pa zaenkrat ostajajo tudi vse informacije, povezane s preiskavo in dokaznim gradivom. Na sojenju bo lahko prisoten zgolj en tiskovni predstavnik, ki bo lahko javnosti nato posredoval informacije, ki jih bo predhodno odobrilo sodišče. 

Kot je za Bild pojasnila mati Renate, je morebitna rešitev primera umora njene hčerke po toliko letih več ne gane. »S tem sem zaključila, ne pomeni mi ničesar več,« je dejala. Oče deklice je leto dni po umoru umrl v nesreči.