Groza na Londonskem mostu

FOTO in VIDEO: Junaški očividci so Khana onesposobili z rogom narvala, gasilnim aparatom in golih rok

S.R.
30. 11. 2019, 08.14
Posodobljeno: 30. 11. 2019, 12.59
Deli članek:

Znana je identiteta napadalca, ki je včeraj sejal smrt na Londonskem mostu v britanski prestolnici. Pred slabim letom dni so ga izpustili iz zapora, kjer je pristal zaradi preteklih dejavnosti, povezanih s terorizmom.

Twitter
Terorista so onesposobili trije moški, pri čemer je bil eden oborožen z rogom narvala, ki je v zgradbi visel kot razstavni eksponat.

West Midlands Police
Usman Khan je bil rojen v Londonu, a ima pakistanske korenine.

V včerajšnjem terorističnem napadu na Londonskem mostu sta poleg napadalca, ki ga je ubila policija, zaradi vbodnih ran umrli dve osebi. Več ljudi je bilo poškodovanih. Zdaj je znano, da je napadalec 28-letni Britanec pakistanskih korenin Usman Khan, ki so ga že leta 2012 obsodili zaradi kaznivih dejanj, povezanih s terorizmom. Decembra 2018 so ga iz zapora izpustili na prestajanje pogojne kazni. Po poročanju britanskih medijev je Khan okoli gležnja nosil elektronsko napravo za sledenje.

Khan naj bi se po zadnjih informacijah včeraj popoldne v zgradbi Fishmongers’ Hall v neposredni bližini Londonskega mosta udeležil konference o rehabilitaciji zapornikov, ki ga je organizirala Univerza v Cambridgeu. Napad se je začel že v zgradbi, kjer je Khan grozil, da se bo razstrelil, nato se je preselil na Londonski most, kjer so ga najprej onesposobili očividci, nato pa ustrelili policisti. Preden so ga onesposobili, je zabodel več ljudi, v napadu pa sta umrla moški in ženska. Še tri osebe, moški in dve ženski, pa so pristali v bolnišnici, pri čemer je ena oseba še vedno v kritičnem, a stabilnem stanju. Življenji drugih dveh nista ogroženi. 

Profimedia
Teroristični napad na Londonskem mostu.

Javnost je posameznike, ki so Khanu preprečili še večji masaker, že razglasila za junake. Ti so Khana spravili na tla, pri čemer mu je eden iz rok iztrgal velik nož. Nek moški naj bi ga napadel celo z rogom enoroga oziroma narvala, vrste belega kita. Ta nenavaden rog oziroma sekalec, ki lahko doseže tudi dolžino treh metrov, je bil v zgradbi Fishmongers’ Hall razstavljen kot razstavni eksponat. Dvojici se je oborožen z gasilnim aparatom pridružil še tretji moški. Ko je na kraj prispela policija, so se junaki umaknili, policisti pa so Khana ustrelili. Oprtan je bil z lažnim eksplozivom in je bil pripravljen na smrt. 

al-Muhajiroun 

Khan naj bi bil povezan s skupino al-Muhajiroun, ki jo vodi Anjem Choudary in v Združenem kraljestvu velja za »najbolj dejavno in nevarno ekstremistično skupino.« Kot je poročal časnik The Independent, je skupina v zadnjem času znova oživela, potem ko so iz zapora izpustili več njenih pripadnikov.

Reuters
Dan po terorističnem napadu na Londonskem mostu.

Profimedia
Teroristični napad na Londonskem mostu.

Profimedia
Teroristični napad na Londonskem mostu.

Profimedia
Teroristični napad na Londonskem mostu.