poskus uboja

Na Celovški povozil nekdanjega Adrijinega pilota

S.S.
29. 11. 2019, 19.35
Deli članek:

Na okrožnem sodišču se je včeraj nadaljevalo sojenje Harizu Softiću, obtoženemu poskusa uboja. Softić je na Celovški cesti v Ljubljani povozil nekdanjega Adrijinega pilota Ivana Antuna Š., vendar trdi, da ga je zadel po nesreči.

Samo Strel
Obtoženi Hariz Softič je po dogodku zbežal, na policijo ga je po petih dneh pripeljal oče. Preiskovalni sodnik je 28-letnika po zaslišanju vtaknil v pripor.

Incident se je pripetil 1. julija ob pol devetih zjutraj. Obtoženi 28-letnik je bil noč prej v Klubu 12 v Šentvidu, tako kot Ivan Antun Š. in Anja G. Skupaj so se potem odpravili do Ruske ulice ob Pivovarni Union, kjer so se sprli …

»Bila je sobota, okrog pol devetih zjutraj, sem še spala, ko so me zbudili kriki z ulice,« se je včeraj spominjala Katja Š., ki živi v bližini. Z balkona je potem videla, kako se dva moška prerivata v križišču Celovške ceste. Mednju je pristopila ženska in ju uspela spraviti narazen. Nenadoma pa je iz smeri Ruske ulice pripeljal avto in zapeljal v moškega in žensko, ki sta hodila po pločniku v smeri Šiške, vendar ju ni zadel. Katja je odšla v notranjost stanovanja po telefon, ko je prišla nazaj na balkon, pa je eden od moških ležal na tleh, deloval je tudi vinjen. »Videti je bil zelo poškodovan, nogo je imel pod zelo čudnim kotom,« se je spominjala Katja, ki je nato poklicala reševalce.

Morda nikoli več ne bo letel

Po navedbah tožilstva je Softić najprej grozil Ivanu Antunu s palico, vendar je krajšo potegnil sam, nato pa ga je na Celovški cesti večkrat poskušal povoziti. V tretjem poskusu je tako močno trčil vanj, da je 27-letnik obležal na tleh. Sodni izvedenec medicinske stroke Matjaž Veselko je včeraj pojasnil, da je oškodovanec pri tem utrpel odprt zlom desne goleni, pri padcu po tleh pa še odrgnine nad desnim gležnjem, po čelu in desnem palcu. Zdravljenje za zdaj poteka brez zapletov, nove operacije po oceni izvedenca ne bo potreboval, obstaja pa možnost, da bo zaradi omejene gibljivosti kolena trajno zmanjšana njegova sposobnost opravljanja poklica pilota. Oškodovanec je sicer prek svojega pooblaščenca priglasil premoženjskopravni zahtevek v višini 63 tisoč evrov.

Povozil ga je, a ne namenoma

Softić se brani, da je Ivana Antuna in Anjo pobral pred Klubom 12 v Šentvidu in jima ponudil prevoz domov, ker ju taksi ni hotel peljati, bežno pa so se spoznali že prej, v lokalu. Oškodovanec naj bi mu potem med vožnjo grozil in ga zmerjal, tudi s Slovencem, ko so prispeli do Tivolija, pa ni hotel iz vozila. Da bi ga prestrašil, je iz prtljažnika vzel tanjšo polovico palice za biljard, vnel se je pretep, v katerem je krajšo potegnil Softić, ki je potem sedel v avto in po lastnih navedbah po nesreči, med manevriranjem, ko je obračal, povozil Ivana Antuna. »Mislil sem, da se bo umaknil s ceste. Ne vem, kaj je počel. Hvala bogu, da mi je v zadnjem trenutku uspelo zaviti levo. Če bi ga imel namen ubiti, bi ga lahko že prvič,« je pripovedoval. Oškodovanec na drugi strani trdi, da se je pred Softićem in njegovimi izpadi le branil, Anja G., ki je bila posredi, pa študira v tujini in bo še zaslišana.