Začetek sojenja

Slovenski državljan Darjan Ješovnik le "kurirček" v kokainskih poslih?

G.G.
20. 11. 2019, 14.42
Posodobljeno: 20. 11. 2019, 16.53
Deli članek:

Na županijskem sodišču v Splitu se je včeraj začelo sojenje 33-letnemu Darjanu Ješovniku, slovenskemu državljanu, ki je bil vrsto let na seznamu najbolj iskanih kriminalcev v Evropi.

https://eumostwanted.eu
Fotografija Darjana Ješovnika, ki se je pojavljala na seznamu najbolj iskanih v EU.

Ješovniku očitajo, da je sodeloval pri tihotapljenju najmanj 339 kilogramov kokaina iz Brazilije v Evropo. Na begu je bil od leta 2011, Hrvaška pa ga je iskala tudi na podlagi evropskega pripornega naloga. Prijeli so ga 6. aprila letos na srbsko-madžarski meji.

Ješovniku so nekateri hrvaški mediji nadeli naziv »kralj kokaina«, pretiran izraz, saj je šlo »le« za glavnega kurirja, ki je za šefa tolpe Petra Čosića prenašal informacije do drugih članov kriminalne združbe, tovoril pa naj bi tudi denar. Čosić se je, tako kot še šest obtoženih, lani pogodil s hrvaškim tožilstvom. V kazen so jim všteli pripor, tako da je le še Čosić moral odsedeti pol leta.

Ješovnik je v svoj bran povedal, da se ne čuti krivega, poroča Slobodna Dalmacija. Njegov odvetnik Ljubo Pavasović Visković je dodal, da bi bilo očitki zoper njegovo stranko dovolj kvečjemu za utemeljen sum za vložitev kazenske ovadbe, ne pa za obtožnico ali obsodbo. Odvetnik navaja podatke iz obtožnice v primeru Čosića in njegovih pajdašev, v kateri je bilo zapisano, da so člani kriminalnega združenja komunicirali z zelo napredno telekomunikacijsko opremo. Zakaj bi potem potrebovali staromodnega kurirja, kot naj bi bil Ješovnik, bo poskušal dokazovati odvetnik Pavasović Visković.