Lovke segajo v vrh politike

FOTO: Na luksuzni jahti v povezavi z umorom malteške novinarke aretirali znanega poslovneža

S.R.
20. 11. 2019, 10.16
Posodobljeno: 20. 11. 2019, 11.27
Deli članek:

Malteški policisti so v okviru preiskave umora novinarke aretirali enega najvidnejših poslovnežev v državi.

Reuters
Yorgen Fenech

Yorgena Fenecha so danes zjutraj prestregli in aretirali na njegovi jahti v bližini tega sredozemskega otoka, poroča tiskovna agencija Reuters. Da se bo v preiskavi umora novinarke Daphne Caruana Galizia kolesje morda zavrtelo nekoliko hitreje, je bilo zaznati že včeraj. Malteški premier Joseph Muscat je namreč oznanil, da bodo domnevnemu posredniku pri umoru ponudili pomilostitev, v kolikor bo zagotovil kredibilne dokaze o naročniku in glavnemu organizatorju umora ter bo pripravljen zoper to osebo pričati tudi na sodišču. Posrednika so aretirali prejšnji četrtek, preiskovalcem pa je po poročanju STA pozneje zatrdil, da ve, kdo je naročnik smrtonosne eksplozije oktobra 2017, v kateri je umrla do režima kritična novinarka in blogerka Caruana Galizia. 

Reuters
Fenechova jahta v pristanišču Portomaso.

Gre za veliko ribo 

Fenech je direktor in solastnik poslovne skupine Electrogas, ki je leta 2013 od malteške vlade prejela večjo koncesijo za izgradnjo plinske elektrarne na Malti. Hkrati je lastnik podjetja 17 Black s sedežem v Dubaju, za katerega je Caruana Galizia v blogu zatrdila, da je povezano z malteškimi politiki. Ta blog je spisala osem mesecev pred umorom. Povezave med podjetjem in politiko je razkrilo tudi elektronsko sporočilo iz leta 2015, ki so ga izbrskali malteški finančni regulatorji. Iz sporočila je bilo razvidno, da naj bi skrivna podjetja v Panami, katerih lastnika sta nekdanji minister za energetiko in danes minister za turizem Konrad Mizzi ter vodja premierjevega urada Keith Schembri, od podjetja 17 Black za neznane storitve prejela velike vsote denarja. Šlo naj bi za do 1,8 milijona evrov. V sporočilu plinska elektrarna sicer ni bila omenjena, ni pa tudi dokazov, da je bil znesek kadar koli izplačan. Mizzi in Schembri sta za Reuters lani oktobra zanikala, da bi imela kakršno koli povezavo s Ferenchem in podjetjem 17 Black.

Poslovnež je s svojo luksuzno jahto Gio še pred zoro izplul iz pristanišča Portomaso, približno pet kilometrov severno od prestolnice Valletta pa ga je prestregla policija in jahto preusmerila nazaj v pristanišče.

Reuters
Yorgen Fenech