Norost na dveh nogah, v trenirki in copatah

FOTO: Tujec tako (ne)opremljen na Triglav, sledili so njegovim stopinjam in ga našli podhlajenega

S.R.
20. 11. 2019, 08.05
Posodobljeno: 20. 11. 2019, 08.31
Deli članek:

Kaj je rovarilo po njegovi glavi, da se je tako opremljen odpravil na Triglav, ve samo on. Imel je neznansko srečo.

PU Kranj
Bil je premočen in podhlajen.

Bohinjski gorski reševalci so včeraj od 8.30 do poznega popoldneva na sedmerih jezerihv zelo težkih snežnih in meglenih razmerah reševali tujca, ki se je zelo slabo opremljen izgubil na poti na Triglav, sporoča tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos.

Tujec, ki je bil podhlajen, je bil oblečen zgolj v trenirko, obute pa je imel lahke športne copate. Kot izhaja iz zbranih obvestil, je šel tako opremljen v gore čez nevarno Komarčo že dan prej. Pri Črnem jezeru je prišel do resnih snežnih razmer s približno 40 centimetri snega, vendar se je vseeno odločil nadaljevati pot in se vmes izgubil. Imel je veliko srečo, koordinate, ki so jih prejeli reševalci, so bile namreč le delno pravilne, razmere pa zahtevne. Ker je bil telefonski signal na območju zelo slab oziroma skoraj neobstoječ, z njim niso uspeli priti v stik po običajnih kanalih. Gorski reševalci so se zato večinoma ravnali po stopinjah malomarnega tujca, ki jih je vmes delno že prekril sneg. Če bi še bolj snežilo, bi sneg stopinje povsem zakril, kar bi zanj lahko bilo usodno. "Taka lahkomiselnost je smrtno nevarna," poudarja Kos.

Bohinjski gorski reševalci so sicer v še eni intervenciji pred dnevi reševali tudi tujca, ki se je znašel na neprehodnem terenu na poti na Vogel in se poškodoval. Razmere v gorah so resne in trenutno povsem neprimerne. Policisti zato sobodajalce pozivajo, naj na to opozorijo tujce in jim odsvetujejo odhod v gore.

PU Kranj
Bil je premočen in podhlajen.