Uboj Martina Rogine

Znova se bo zagovarjal zaradi uboja »prijatelja« na Dravi

S.S.
19. 11. 2019, 06.50
Deli članek:

V četrtek se bo na okrožnem sodišču začelo ponovno sojenje Petru Vravniku zaradi obtožb o uboju prijatelja Martina Rogine med vožnjo s čolnom po reki Dravi pred štirimi leti.

STA
“Žal mi je, obžalujem. Če bi bil vedel, sploh zraven ne bi šel na čoln,” so bile edine besede Vravnika med sojenjem.

Višje sodišče v Mariboru je namreč lani jeseni ugodilo pritožbi njegovega zagovornika na sodbo slovenjgraškega okrožnega sodišča, ki je Petra Vravnika spoznalo za krivega uboja 33-letnega Martina Rogine na reki Dravi junija 2015 in mu izreklo zaporno kazen. Višje sodišče je sodbo razveljavilo zaradi bistvene kršitve določb kazenskega postopka.

Policija bi morala, ko je osumljeni Vravnik takoj po odvzemu prostosti zahteval zagovornika, do prihoda zagovornika oziroma najdlje za dve uri od obvestila odložiti vse svoje aktivnosti, razen nujnih. A sta policist in kriminalist še pred prihodom zagovornika, pravzaprav le pet minut po odvzemu prostosti in izraženi zahtevi po zagovorniku, sestavila uradna zaznamka o tem, kaj naj bi jima v tistem trenutku v zvezi z očitanim dejanjem izjavil osumljeni.

Gledal ga je, kako se utaplja

Incident se je zgodil 17. junija 2015, ko je Vravnik, tako tožilstvo, po prepiru Rogino porinil s čolna v reko Dravo, nato pa mu ni pomagal, ko se je utapljal, čeprav je bil sam plavalec in oblečen v rešilni jopič. Obtožen pa je tudi, da je sopotniku na čolnu Janku Helblu povzročil lažje telesne poškodbe, ko ga je brcnil v predel desnega očesa ter v predel prsnega koša in roke.

Posredi je bil tudi alkohol

Sodni senat slovenjgraškega okrožnega sodišča pod vodstvom predsedujoče Marjete Vezonik ga je decembra predlani obsodil na enotno kazen šest let in dva meseca zapora. Sodišče je ugotovilo tudi, da je Vravnik, pri katerem so za čas kaznivega dejanja ugotovili sindrom odvisnosti od alkohola ter akutno zastrupitev in vinjenost, obe kaznivi dejanji storil naklepno in v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Zdaj pa so, kot rečeno, višji sodniki obsodbo razveljavili in Vravnik bo spet moral sesti na zatožno klop.