Tempirana bomba

Zaradi poročanja o pretepu bi zaslišal tudi novinarki

Boris Blaić / Dolenjski list
18. 11. 2019, 20.30
Deli članek:

Višje sodišče je odločilo, da je treba sojenje za brutalni pretep v Klančku ponoviti – Mitrović krivde ne priznava in trdi, da se mu sodi predvsem zaradi zadeve v Srbiji.

Boris Blaić
Štefan Mitrović, ki ga je tožilstvo na prvem sojenju označilo za tempirano bombo, bo na ponovljeno sojenje prihajal iz pripora v Ljubljani.

Štefan Mitrović iz Verduna, ki je avgusta lani v lokalu Klanček v Črmošnjicah brutalno pretepel Novomeščana Marka Potočarja, je moral prejšnji teden znova pred sodišče.

Višje sodišče je namreč lansko obsodbo razveljavilo, saj je v nasprotju s sodnico novomeškega okrožnega sodišča v njegovem dejanju prepoznalo direkten, in ne eventualen naklep.Za napad, v katerem je Potočar utrpel zlom lobanje in več kosti obraza, je sodnica Mojca Hode Mitroviću lani prisodila šest let zapora, nato pa tej kazni zaradi kršitve pogojnega odpusta dodala še štiri leta. Mitrović je namreč leta 1999 v Srbiji s pištolo ubil teto in se kasneje spravil še na druge sorodnike, a mu je pri tem zatajilo orožje. Nato je pobegnil v Slovenijo, kjer je bil še istega leta obsojen na najvišjo mogočo kazen, 20 let zapora. Leta 2015, štiri leta pred iztekom dosojene kazni, je bil iz zapora predčasno izpuščen, zaradi kršitev pravil pogojnega odpusta pa mu zdaj grozi, da bo moral odslužiti tudi preostanek kazni.

Je šlo za samoobrambo?

Okrajni državni tožilec Igor Vertuš je Mitroviću za priznanje kaznivega dejanja povzročitve posebno hude telesne poškodbe ponudil osem let zapora in preklic pogojnega odpusta, skupaj torej 12 let zapora, česar pa ta ni sprejel. Že na prvem sojenju je namreč zatrjeval, da je bil v pretep izzvan oziroma da se je tam le branil, sploh pa da se mu bolj sodi zaradi zadeve v Srbiji kot pa zaradi tiste v Klančku.Mitrović umora tete v Srbiji namreč še danes ne priznava, pravno bitko o tem primeru pa je bil še vrsto let po tistem, ko je bil že na prestajanju zaporne kazni.

Tokrat je sodnici zatrjeval, da je pred leti od novomeškega sodišča prejel dopis, v katerem naj bi srbski organi sporočali, da je bil tam oproščen sumov o umoru tete, v času, ko je bil v zaporu, pa naj bi ga na Dobu obiskal tudi tedanji pravosodni minister Lovro Šturm, ki se je takrat menda zelo čudil, da je sploh zaprt. Sodnica je ob teh navedbah le zmajevala z glavo, Mitrović pa je napovedal, da bo dokument, o katerem je govoril, poskušal sodišču dostaviti do začetka glavne obravnave, saj ga ima menda doma, kamor pa trenutno seveda ne more.

Kakorkoli, novo sojenje za pretep v Klančku se bo začelo sredi decembra, obramba je predlagala ponovno zaslišanje vseh ključnih prič, Mitrović pa je njenemu seznamu prič dodal še imeni novinark Dolenjskega lista in Slovenskih novic, ki sta lani poročali o sojenju, češ da sta hodili po vasi in vse vesta. O tem, katere priče bodo dejansko zaslišane, bo odločala sodnica.