Olajševalne okoliščine

Prevozila rdečo in do smrti zbila 19-letno Marijo. Vrhovno sodišče ji je znižalo kazen!

G.G.
15. 11. 2019, 13.59
Posodobljeno: 15. 11. 2019, 14.03
Deli članek:

Nekdanja uslužbenka Hrvaških avtocest (Hac) Ivana Tena Gotovac je bila na prvi stopnji obsojena na desetletno zaporno kazen. Vrhovno sodišče ji je kazen znižalo za tri leta.

Facebook
Ivana Tena Gotovac

Za vrhovne sodnike je županijsko sodišče pri dodelitvi kazni podcenilo pomen t.i. olajševalnih okoliščin. Obtožena je namreč priznala krivdo, kar je skrajšalo in olajšalo kazenski postopek. Poleg tega obtožena doslej še ni bila obsojena. To dvoje je po oceni vrhovnih sodnikov vredno triletnega znižanja zaporne kazni, kar je sprožilo ogorčene komentarje na spletu. Sedemletna zaporna kazen in dosmrtna prepoved vožnje motornih vozil je kljub temu ena najvišjih izrečenih kazni za povzročitev prometne nesreče s smrtnih izidom na Hrvaškem. 

Spomnimo. 39-letna Ivana Tena Gotovac je 23. oktobra lani pod vplivom alkohola prevozila rdečo luč zapeljala v križišče v Splitu. Na prehodu za pešce je s hitrostjo 70 kilometrov na uro povozila 19-letno študentko Marijo Čorić, ki je pri zeleni luči prečkala cestišče. Po trku ni ustavila, ampak je nadaljevala vožnjo. Marija je umrla na kraju nesreče, policisti pa so čez pet ur izsledili avto Gotovčeve in kmalu zatem tudi povzročiteljico nesreče. 

Obsojena je sicer v svoji vozniški karieri nabrala dolg spisek resnejših cestnoprometnih prekrškov. Leta 2002 je v Karlovcu z avtom trčila v hišo in pobegnila. Leta 2008 je rahlo vinjena povzročila prometno nesrečo, ker je drugemu vozniku odvzela prednost. Leta 2011 je v križišče zapeljala pri rdeči luči na semaforju in trčila v drugo vozilo. Pred tremi leti pa je zletela z audijem zletela s ceste in utrpela lažje poškodbe.