Uslužbenci Finančne uprave RS so v sodelovanju s policijo preverili blago v kontejnerju, ki je bil bil namenjen madžarskemu podjetju iz Budimpešte. V njem se je skrivalo celih 730 kilogramov heroina, s katerim bi preprodajalci glede na cene heroina na slovenskem trgu prepovedanih drog z grosistično prodajo zaslužili med 10 in 15 milijonov evrov, sporočajo s Finančne uprave RS. 

Analiza tveganja, rentgen, pes in nato človek

Zabojnik so pod drobnogled vzeli na podlagi analize tveganja, s katero so pošiljko s 437 rolami polietilenske folije v skupni teži 21.530 kilogramov ocenili kot rizično, pojasnjujejo pri Fursu. Zabojnik naj bi sicer preko Egipta, kjer so ga naložili na ladjo, prispel iz Združenih Arabskih Emiratov. Pregled z rentgenskim skenerjem, ki so ga v koprskem pristanišču izvedli uslužbenci Fursa, je pokazal, da gre za sumljivo pošiljko, zato so podrobneje pregledali dokumentacijo, ki je razkrila, da je tovor dejansko prispel iz Irana. Zabojnik so nato pregledali še s pomočjo službenega psa za odkrivanje prepovedanih drog, ki je nemudoma nakazal, da se v zabojniku nahaja nekaj sumljivega. Hitro so ugotovili, da so nekatere role precej lažje od drugih, zato so eno odprli. Ker je test pokazal, da gre bržkone za heroin, so uslužbenci Fursa aktivnosti zaključili in na kraj poklicali policijo.

Zadevo so 30. oktobra v roke vzeli koprski kriminalisti. V zabojniku je bilo 437 kolutov s folijo, kar 42 pa jih je skrivalo heroin. Natančneje, 1421 zavojčkov heroina v skupni teži 729,986 kilograma. Ugotovili so še, da za pošiljko stoji organizirana kriminalna združba iz Madžarske, zato so informacije o zasegu posredovali tudi madžarskim kolegom. Varnostni organi na Madžarskem so že pojasnili, da je kriminalistična preiskava v teku, osumljenci pa da so znani. 

koper, pristanišče, heroin, zaseg
Furs
Zaseg heroina v Kopru.

Nastavili so jim past 

Koprski kriminalisti so drogo zasegli, zabojnik, v katerega so namestili 134 zavojev oziroma 69,646 kilograma heroina, pa zapečatili in ga kot tako imenovano »nadzorovano pošiljko« spustili iz pristanišča. S prikritimi ukrepi so ugotovili, da ga je prevzel madžarski prevoznik, ki ga je odpeljal čez slovensko-madžarsko mejo, tam pa so nadzor prevzeli madžarski kriminalisti. Končni cilj v Budimpešti je pošiljka dosegla 5. novembra, je sporočila madžarska policija. Tam je 47-letni moški, ki so ga imeli že dolgo na očeh in za katerega so vedeli, da pričakuje veliko pošiljko droge, z zabojnika razložil kolute in jih shranil v skladišče, ki ga je najel na svoje ime. Istega dne ob 21. uri  so ga aretirali. Trenutno je v priporu.

Največji zaseg v Sloveniji 

S Fursa še sporočajo, da gre za količinsko največji zaseg heroina na ozemlju Slovenije od njene osamosvojitve. Mešanica je vsebovala približno 70 odstotkov heroina. Ker je »na ulici« povprečna čistost heroina približno 12-odstotna, bi iz enega kilograma tega zaseženega heroina z redčenjem pridobili tudi do šest kilogramov te droge. Sicer pa so za primerjavo v Sloveniji v celotnem letu 2018 skupaj zasegli 345 kilogramov. Letos so vključno s to pošiljko zasegli 751 kilogramov.

koper, pristanišče, heroin, zaseg
Furs
Zaseg heroina v Kopru.

koper, pristanišče, heroin, zaseg
Furs
Zaseg heroina v Kopru.