Steriliziral jih je brez njihove vednosti

Zdravnik svojim bolnicam brez privolitve odstranjeval maternice, nikoli ne bodo imele otrok

R.T.
12. 11. 2019, 10.46
Posodobljeno: 12. 11. 2019, 10.54
Deli članek:

Obtožujejo ga, da je izvajal nepotrebne histerektomije in številne steriliziral brez njihove privolitve.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

69-letni zdravnik Javaid Perwaiz iz ameriške zvezne države Virgina je med letoma 2014 in 2018 operiral več kot 500 bolnic iz revnejšega sloja prebivalstva. Ob tem je brez njihove privolitve izvedel več vaginalnih histerektomij. Gre za kirurški poseg odstranitve celotne maternice skozi nožnico, ženska pa poslednično ne more imeti otrok. 

Western Tidewater Regional Jail
Javaid Perwaiz je pristal v priporu.

Perwaiz je v enem primeru bolnici, ki je bila zaskrbljena nad izsledki analize brisa, pojasnil, da bi lahko šlo za predrakave celice. Kot poročajo ameriški mediji, ji je predlagal izvedbo histerektomije, a se je bolnica vseeno odločila za manj invaziven poseg. Njene odločitve ni upošteval. Ko je legla na operacijsko mizo, ji je brez njene privolitve odstranil maternico, pri tem pa še prebodel mehur in povzročil sepso. Bolnišnico je zapustila po šestih dodatnih dneh okrevanja. Nikoli ne bo imela otrok, v njeni zdravstveni kartoteki pa ni ne duha ne sluha o predrakavih celicah, ki bi jih odkrili v njeni odstranjeni maternici. V še enem primeru je bolnici skoraj povsem odstranil jajcevod, kar je odkril šele nek drug zdravnik in strokovnjak za plodnost, h kateremu se je odpravila po več letih neuspešnih poskusov zanositve. Ne bo več poskušala, saj je zaradi Perwaiza postala neplodna. Primeri so številni, sumi, da je izvajal nepotrebne kirurške posege, pa segajo vse tja do leta 1982. Do danes se je zaradi tožb, povezanih z malomarnostjo pri opravljanju poklica in zdravniškimi napakami, na sodišču branil že osemkrat, leta 1996 pa so mu zaradi davčne goljufije začasno preklicali zdravniško licenco. 

Zdaj se je znašel pod drobnogledom Zveznega preiskovalnega urada (FBI), potem ko jih je na njegove »sporne prakse« opozorilo osebje v dveh bolnišnicah, v katerih je deloval. Pristal je v priporu, kjer bo počakal na svojo usodo. Kot je razvidno iz ene od pisnih izjav v sodni dokumentaciji, je Perwaiz rad govoril, da njegove pacientke prihajajo na svoje »letno čiščenje« in da številne niti ne vedo, zakaj bodo operirane.