ČAKALA DO JUTRA

V Novem mestu sredi noči napadla 90-letno Justino

Boris Blaić / Dolenjski list
9. 11. 2019, 07.30
Posodobljeno: 9. 11. 2019, 09.18
Deli članek:

Na pomoč so ji naslednji dan priskočili loški sprehajalci.

B.B.
Justino Cvelbar so avgusta oropali v domači hiši sredi Novega mesta.
Eden je Justino večkrat udaril, drugi pa je po hiši iskal denar. Tožilka ponudila pet let in pet mesecev zapora, a Hudorovac in Hudorovič krivde ne priznavata.

Malo pred polnočjo 8. avgusta letos se je Justina Cvelbar iz ulice Na Loko v Novem mestu odpravljala spat. Gospa, ki bo decembra dopolnila 90 let, živi sama v stari hiši, ki ima stranišče zunaj stanovanja, zato jo je morala za nekaj minut zapustiti. Ko se je vrnila, je v njej zalotila dva Roma, ki sta brskala po njenih stvareh. Rekla jima je, naj takoj zapustita hišo, sicer bo poklicala policijo. Nista je ubogala, ampak sta zahtevala, naj jima izroči denar. Pogumna gospa jima je odgovorila, da denarja nima, zato jo je eden od dvojice nepridipravov brcnil v trebuh in mednožje ter jo s pestjo udaril v obraz, zaradi česar je padla vznak in z glavo udarila ob tla. Medtem ko je eden obračunaval z nemočno starko, je drugi še naprej brskal po njeni sobi in pod vzglavnikom končno našel denarnico s 185 evri, ki jih je imela Cvelbarjeva pripravljene za mojstra, ki naj bi ji prišel popravit štedilnik. Roparja sta denar vzela in odšla.

Justina je v napadu utrpela zlom nosnih kosti, udarnino in razpočeno rano na desni strani glave, zaradi katere je dobila nekaj šivov, udarnino leve nadlahti ter udarnini prsnega koša in sramnega predela. Ker sta roparja pred odhodom pretrgala kabel telefona, ni mogla niti takoj poklicati na pomoč, sama pa tudi ni želela iz hiše, saj za hojo uporablja bergle, od najbližjih sosedov pa jo loči kar dolg in strm klanec. Pomoč je tako dočakala šele zjutraj, ko so se na Loki pojavili prvi sprehajalci.

Stara znanca policije

B.B.
Mirana Hudorovca Justina pozna že od prej.

Justina enega od napadalcev pozna že od prej, saj jo je občasno prišel prosit za denar, drugega pa je hitro prepoznala na fotografijah, ki so ji jih pokazali policisti. Ti so že naslednji dan, 9. avgusta popoldne, prijeli 24-letnega Robija Hudoroviča iz Brezja, dan pozneje pa se je na policiji sam javil še 37-letni Miran Hudorovac iz naselja Ruperčvrh. Oba sta stara znanca policije z zajetno policijsko kartoteko, v preteklosti pa sta bila že obsojena za kazniva dejanja. Kot je Cvelbarjeva povedala v preiskavi, je bil mlajši Hudorovič tisti, ki jo je tepel, starejši Hudorovac, ki ga pozna od prej, pa je medtem brskal po stanovanju.

B.B.
Robi Hudorovič naj bi bil tisti, ki je tepel nemočno starko.

Zaporna kazen in premoženjski zahtevek

Na predobravnavnem naroku, ki je v torek stekel pred sodnico novomeškega okrožnega sodišča Betko Šimc, je višja državna tožilka Nada Črnugelj Hudoroviču in Hudorovcu v zameno za priznanje ropa in povzročitve lahke telesne poškodbe ponudila enotno kazen pet let in pet mesecev zapora, a sta oba obdolženca krivdo zanikala, zato se bo decembra začela glavna obravnava.

Hudorovac in Hudorovič sta vse od avgustovskega prijetja v priporu, zaradi ponovitve nevarnosti pa je tožilka predlagala podaljšanje tega ukrepa. Zaradi telesnih in duševnih bolečin, pretrpljenega strahu in posledic, ki jih čuti še danes, je Cvelbarjeva proti Hudoroviču in Hudorovcu vložila tudi premoženjskopravni zahtevek v višini 15.000 evrov, zahteva pa tudi, da ji vrneta ukradeni denar.

Zagovornici obdolžencev Darja Bobnar in Tatjana Medic menita, da je ta zahtevek odločno previsok.