novi trendi

Razstreljevanje bankomatov je novi hit na sončni strani Alp

S.S.
8. 11. 2019, 06.46
Posodobljeno: 8. 11. 2019, 09.39
Deli članek:

V zadnjih dveh letih so se nepridipravi v 17 primerih lotili bankomatov s pomočjo plinske eksplozije, nazadnje včeraj v Kopru. Policistom je do zdaj uspelo raziskati štiri primere.

PU Maribor
Posledice napada na bankomat v Lenartu decembra lani.

Četrtega maja lani je na Cesti 4. julija v središču Krškega silovito počilo. Številni okoliški prebivalci so najprej pomislili, da je udarila strela, a se je zelo hitro izkazalo, da se je zgodil zločin. Nepridipravi so s plinom razstrelili bankomat, nameščen na zunanji steni Sparove prodajalne. To je bil sploh prvi primer razstrelitve bankomata, ki so ga obravnavali naši policisti.

Drugi primer je glede na anale črnih kronik sledil že čez en mesec: 2. junija so na Mariborski cesti v Šentilju lopovi razstrelili bankomat ob bencinskem servisu. V začetku oktobra lani se je na Cesti 24. junija v Ljubljani bankomata ob trgovini s plinsko eksplozijo lotil 40-letni Srb. Decembra sta se podobna primera zgodila še v Lenartu in Beltincih. Letos se je prvi primer razstrelitve bankomata zgodil sredi aprila v Divači. Junija so zlikovci razstrelili bankomat v Senožečah, oktobra v Črničah pri Ajdovščini in v Prosenjakovcih v občini Moravske Toplice. Včeraj pa je s koprske policijske uprave priromalo sporočilo, da se je enako zgodilo na Škofijah.

Nataša Juhnov
Letos oktobra so neznanci razstrelili bankomat v Prosenjakovcih.

Policija večinoma tava v temi

Razstreljevanje bankomatov je na sončni strani Alp postalo trend šele pred kratkim. »Plinska eksplozija povzroči veliko razdejanje, poškoduje in uniči bankomat ter objekt, vendar lahko kljub temu na kraju dejanja zavarujemo posamezne dokaze in sledi, ki lahko privedejo do uspešne preiskave in izsleditve storilcev,« je za Svet24 pojasnil Drago Menegalija z generalne policijske uprave. Lani so policisti obravnavali 12 napadov na bankomate s plinsko eksplozijo, od tega je bilo sedem poskusov, ko storilcem ni uspelo odtujiti denarja. V letošnjem letu pa so policisti obravnavali pet takšnih primerov, od tega je dvakrat ostalo pri poskusu. Letos policiji storilcev v nobenem primeru še ni uspelo izslediti, lani pa so uspešno preiskali štiri napade. Kot je še poudaril Menegalija, policija v zvezi z napadi na bankomate intenzivno izvaja vse potrebne aktivnosti za izsleditev storilcev tako pri nas kot v tujini. Hkrati poziva vse, ki bi o tem karkoli vedeli, da koristne informacije sporočijo na interventno številko 113 ali anonimni telefon 080 1200.