22-letno Britanko Grace Millane so našli teden dni po zmenku z osumljenim. Mrtvo. Njeno zoogleno truplo je bilo strpano v kovček, ta pa zakopan na obrobju Aucklanda.

Umora je osumljen 27-letni moški, s katerim je Grace odšla na zmenek 2. decembra. Nadzorne kamere so ju ujele, kako sta se zadovoljno sprehajala po ulicah Aucklanda. Skupaj sta odšla v več lokalov, pila, se zabavala, potem pa sta v poznih večernih urah odšla v stanovanje osumljenega. Do te točke se zgodbi tožilstva in obrambe ujemata.

"Nezgoda" med spolnim odnosom

»Le dva človeka vesta, kaj se je dogajalo v sobi. Eden je mrtev, drugi ne govori resnice,« je dejal tožilec Robin McCoubrey in na začetku sojenja poroti opisal najverjetnejši potek dogodkov. Grace in 27-letnik sta pristala v postelji. Spolni odnos je postal vse bolj grob. Osumljeni je na zaslišanju policiji povedal, da je Grace zahtevala, da jo med seksom prime za vrat in davi. Ko sta zaključila, je 27-letnik odšel pod tuš in tam, po lastnih besedah, zadremal. Ko se je zbudil, se je vrnil v sobo in se splazil v posteljo. Menil je, da je Grace že odšla. Zjutraj pa šok. Mrtva Grace je ležala na tleh ob postelji.

Zakril sledi

Tožilstvo se ne strinja povsem. 27-letnik je okoli 1.30 brskal po spletu. Vtipkal je »Waitakere Ranges,« to je goznato območje, kjer so 8. decembra našli Graceino truplo. Zgodovina brskanja kaže še, da je odtipkal besedno zvezo »velike vreče« in »rigor mortis (okorelost telesa)«. »Pričakovali bi, da bi poklical reševalce ali policijo, če je šlo za nesrečo,« je razlagal Mccoubrey in dodal, da je osumljeni ravnal povsem drugače – na vse načine si je prizadeval, da bi zakril sledi, kar nakazuje, da ni šlo za nesrečo, kot želi prikazati obramba. 27-letnik je v urah po »nezgodi« obiskal še spletno stran Porn Hub, naredil nekaj fotografij mrtve Grace, okoli 8. ure zjutraj pa se je na Tinderju že dogovoril za naslednji zmenek. Medtem je Grace, ki bi prav tistega dne praznovala 22. rojstni dan, še ležala mrtva na tleh njegovega apartmaja.

V težkih situacijah lahko ljudje reagirajo »neprimerno«, je neprepričljiva razlaga obrambe, ki ne zanika, da je Grace umrla v stanovanju, umor pa po njihovem ni pravilna klasifikacija te »nezgode«.

Grace Millane, družina
Profimedia
Grace z družino.