Charles Rhines je leta 1992 skušal oropati prodajalno krofov, v kateri je delal, preden so ga odpustili. Pri tem ga je zasačil 22-letni Donnivan, Rhines pa se je nanj spravil z nožem. Čeprav ga je Schaefer prosil, naj mu prizanese in ga odpelje v bolnišnico ter da nikomur ne bo povedal, kaj se je zgodilo, je bil napadalec neusmiljen. 22-letnika je prisilil, da je odšel v skladiščni prostor, ga tam privezal in zabodel do smrti.

Rhinesa so obsodili na smrt med drugim tudi zato, ker naj bi se ob priznanju zločina in opisovanju Schaefferjeve smrti policistom, smejal. Detektiv Steve Allender je povedal, da je bilo priznanje »nagnusno«.

Donnivan Schaeffer
South Dakota Department of Corrections
Donnivan Schaeffer

Podobno bi lahko opisali tudi njegove poslednje besede, preden so ga usmrtili s smrtonosno injekcijo: »Ed in Peggy Schaeffer, oprostim vama zaradi vajine jeze in sovraštva. Prosim Boga, da vama tudi on oprosti. Zahvaljujem se svoji ekipi. Rad vas imam. Gremo. To je vse, kar imam za povedati«. Donnivanova starša sta kljub njegovim besedam ohranila dostojanstvo in jasno izpostavila, da o morilcu ne želita govoriti, temveč se želita osredotočiti zgolj na njunega sina. »Blagoslovljeni smo, da smo lahko imeli tega mladega človeka v naši družini in življenju. Danes je dan, ko govorimo o Donnivanu, človeku, ki je imel rad svojo družino, zaročenko in prijatelje«.

Kot je povedal odvetnik Jason R. Ravnsborg, je bil Schaeffer v času smrti tik pred diplomo, prav tako naj bi se v kratkem poročil. Donnivana je opisal kot prijaznega in dodal: »Besede ne morejo opisati žalosti, ki jo čutim, a sem hkrati pomirjen, da je pravici zadoščeno«.