Izgubljen v labirintu

Bernard je bil tri tedne ujet na stopnišču nakupovalnega centra, ni preživel

S.R.
5. 11. 2019, 19.53
Posodobljeno: 9. 11. 2023, 07.28
Deli članek:

71-letnik je skozi požarna vrata, ki jih z druge strani ni mogoče opreti, pomotoma stopil na stopnišče, namenjeno zasilnemu izhodu. Poti ven ni več našel. Po treh tednih so ga našli mrtvega.

Arhiv družine Gore
Bernard »Butch« Gore

Bernard »Butch« Gore, ki je sicer trpel za demenco, je tako ostal ujet na zapletenih in med seboj prepletenih hodnikih v drobovju obsežnega nakupovalnega centra Westfield Bondi Junction v avstralskem Sydneyju, kažejo izsledki dolgotrajne preiskave tega primera, ki se je pripetil v začetku letošnjega leta. Ko so se za njim zaprla težka protipožarna vrata, on pa je vstopil na območje zgradbe, ki so ga po navedbah preiskovalcev preverjali morda enkrat mesečno, se je poslovil od preostalega dela človeštva.

Čeprav je njegova soproga Angela, ko je ni pričakal na dogovorjenem mestu, zagnala preplah, ga niso več našli. Policija in uslužbenci v nakupovalnem centru so namreč pregledali le javne površine, pri čemer nihče ni pomislil, da bi preveril tudi nadzorne kamere, za katere se je pozneje izkazalo, da so 71-letniBernarda ujele v trenutku, ko je stopil skozi vrata. Tako o ponedeljkovih razkritjih na sodišču v Novem Južnem Walesu poročajo avstralski mediji. Kako se je v labirintu, ki, kot je bilo slišati na sodišču, skupno vključuje do osupljivih 12 kilometrov hodnikov in stopnišč, počutil upokojeni brivec iz Tasmanije v začetnem stadiju demence, nikoli ne bo znano. 27. januarja, tri tedne od dneva, ko je izginil, ga je po naključju našel hišnik. Bernard je v napol klečečem položaju, nekoliko sklonjen naprej, »počival« poleg stola, ki ga je očitno našel nekje na hodniku in na katerega je sedel. Obdukcija je pokazala, da je umrl šele dober teden ali več po tistem usodnem dnevu, ko je stopil skozi vrata. Britanski Guardian ob tem poroča, da vrata, ki bi ga iz hodnikov vodila na svež in svoboden zrak, niso bila daleč. Moral bi se le sprehoditi po stopnišču in po enem hodniku, pa bi bil zunaj, a teh vrat Bernard povsem očitno ni našel.