Požar in tatvine

Le kako gori kozolec? Za požig so krivi trije mladoletniki

Boris Blaić / Dolenjski list
6. 11. 2019, 06.50
Posodobljeno: 6. 11. 2019, 14.53
Deli članek:

Novembra 2016 je bilo, ko je v okolici Loke pri Šentjerneju zagorel kozolec. Škode je bilo za več kot 10.000 evrov, ogenj pa je bil podtaknjen.

Dolenjski List
Matic Zgonc je vsa dejanja priznal.

Luzar, ki je pred kratkim stopil pred sodnico, je tatvino kardanske gredi priznal, nato pa so mu na novomeškem sodišču določili pogojno kazen dveh mesecev zapora. 

Dobra dva tedna pozneje so med krajo goriva iz traktorjev šentjernejskega javnega podjetja EDŠ policisti zalotili Matica Zgonca iz okolice Litije, mladoletnik iz okolice Šentjerneja, ki je bil takrat poleg, pa je pobegnil. Ko so policisti Zgonca zaslišali, je ta krajo goriva priznal, povedal pa jim je še marsikaj drugega. Med drugim tudi to, da je bil prav on med tistimi, ki so 21. novembra 2016 požgali kozolec v okolici Lok. Takrat naj bi bili z njim še mladoletnik, ki je sodeloval pri kraji goriva v Šentjerneju, ter Luka Kastrevc iz Novega mesta in njegovo dekle. Kot je povedal Zgonc, so se tiste noči vozili v njegovem avtu, pobudo, da bi nekaj zakurili in potem opazovali, kako gori, pa naj bi dal Kastrevc. V bližini Gorenje Stare vasi so opazili lesen kozolec in bale sena pod njim. Kastrevc naj bi najprej seno poskušal prižgati z vžigalnikom, a mu ni uspelo, zato je Zgonc iz avta prinesel drugi vžigalnik in nekaj papirja ter nato skupaj s Kastrevcem uspešno zakuril. Ko je začelo goreti, so se odpeljali malo stran in opazovali, kako gori, nato pa so se še pred prihodom gasilcev odpeljali v Šentjernej. Še preden so prišli tja, so srečali še enega prijatelja, Miho Luzarja, in se potem skupaj odpeljali nazaj gledat, kako gori. Kot je policistom povedal Zgonc, je nekaj dni prej, preden so ga zalotili pri tatvini goriva, v svojem passatu Kastrevca in Luzarja vozil od Škocjana proti Dolam, saj je Kastrevc nameraval ukrasti kardansko gred. Primerno cisterno je trojica opazila pri Dolenjih Dolah. Kostrevc in Luzar sta s cisterne odvila gred, ki so jo nato odpeljali na Kastrevčev dom v Veliko Bučno vas v Novem mestu.

PREPOVED DRUŽENJA IN PSIHOLOŠKA POSVETOVALNICA

Kastevc je v zameno za trimesečno pogojno kazen priznal tatvini, zanika pa sodelovanje v požigu kozolca, zaradi česar se bo sojenje še nadaljevalo. 

Zgonc, pri katerem je sodna izvedenka ugotovila nižje intelektualne sposobnosti, skromnejšo sposobnost presojanja dejanj in sugestibilnost, je policistom zaupal tudi, da sta oktobra tistega leta skupaj s Kastrevcem na gradbišču ceste v Dolnji Prekopi z delovnega traktorja ukradla rotacijsko luč, in še nekaj podobnih zgodb.Da svoja dejanja obžaluje in da se je njihovega pomena zavedel šele v pogovoru s policisti, je Zgonc sodnici novomeškega okrožnega sodišča Mojci Hode povedal že junija, ko je svoja dejanja tudi priznal in sprejel ponujeno enoletno pogojno zaporno kazen, ki jo je predlagalo tožilstvo. Sodnica mu je ob tem prepovedala nadaljnje druženje s fanti, s katerimi je zašel na kriva pota, obiskovati pa bo moral tudi psihološko posvetovalnico.