Okrutnost v Celovcu

Zastrupljal je golobe, da je lahko pobijal ptice roparice

S.R.
3. 11. 2019, 20.58
Posodobljeno: 3. 11. 2019, 21.03
Deli članek:

Pri severnih sosedih odmeva zgodba 58-letnega avstrijskega Korošca, ki naj bi golobe, ki jih je vzrejal, polival s stupom ter tako posledično ubijal ujede.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Ta okrutna praksa med avstrijskimi strokovnjaki ni neznana, s posameznimi primeri se soočajo že dlje časa, a so zdaj končno prišli na sled enemu od storilcev. Ta dejanje sicer zanika. Kot poročajo avstrijski mediji, posamezniki na golobe nanesejo strup karbofuran in jih nato uporabijo za plen. Golobu strup ne škoduje, ker ga pred njim ščiti perje, a je nato, ko ga ujeda zagleda in napade, deležen krute smrti, strup pa ubije tudi ujedo. To naj bi počel 58-letnik iz avstrijske Koroške, kar je policija odkrila, potem ko je nek sokolar v parku v Celovcu naletel na truplo goloba. Tega je predal neprofitni organizaciji BirdLife, ki je goloba poslala na veterinarsko kliniko na Dunaju, tam pa so pripravili toksikološko poročilo. Sled je nato vodila do moškega, ki vzreja golobe pismonoše.

Veterinarji so ugotovili, da je imel golob na vratu sledi karbofurana, ki je v EU prepovedana že vse od leta 2007. Ugotovili so še, da je imel izpuljenih več tako imenovanih letalnih peres, ki so pri ptičih ključna za letenje. Golob je bil pred ujedo tako povsem nemočen. Na vratu, kamor ga je neznana ujeda kljunila in se tako posledično najverjetneje zastrupila, pa je imel smrtonosno rano. Ujeda, ki strup zaužije skozi sluznico, po navedbah strokovnjakov malo pozneje umre krute smrti, a nato njeno truplo predstavlja nevarnost tudi za druge živali, kot so psi ali pa mrhovinarji, saj je v njem še vedno prisoten strup.