Klub Tiffany

FOTO: Napad na Metelkovi, morali so se zabarikadirati

R.T.
1. 11. 2019, 13.28
Posodobljeno: 1. 11. 2019, 21.02
Deli članek:

V petek ob 6. uri zjutraj je skupina nasilnežev napadla Klub Tiffany na Metelkovi v Ljubljani. Klub je že bil zaprt.

Facebook Klub Tiffany
Posledice napada

"Napad na klub Tiffany v Ljubljani je strahopetno, bedno dejanje. Žal tovrstno nasilje ni osamljen primer v naši družbi. Prepričan sem, da bodo pristojni organi opravili svoje delo in izsledili storilce," je na twitterju zapisal Šarec.

»Napadalci so razbili vhodna vrata stavbe Lovci, v kateri se nahajata LGBT kluba Tiffany in Monokel, in vdrli v klub,« so sporočili iz Kluba Tiffany. Osebje se je pred nasilneži zateklo v notranje prostore in zabarikadiralo vrata. »Napadalci so hoteli priti do njih, razbijali po hodniku in vratih, jih zmerjali in grozili z: "kje ste pičke, pridite ven, pedri!". Poškodovali so hodnike stavbe in razbili okna na stavbi Lovci,« so še zapisali in dodali, da so člani osebja močno pretreseni, a da poškodovanih ni bilo. Policijo so o napadu obvestili, napadalci pa so ob prihodu policistov pobegnili.

"S homofobijo motivirano nasilje"

V društvu ŠKUC, sekciji Magnus in LL so dogodek obsodili, v nadaljevanju pa zapisali, da gre za »s homofobijo motivirano nasilje«. Ob tem so morebitne očividce pozvali, da informacije posredujejo njim ali policiji.,

Trenutno še neznani storilci

Kot so za STA pojasnili na Policijski upravi (PU) Ljubljana, policisti preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti in zbirajo obvestila za izsleditev trenutno še neznanih storilcev.

Iz Generalne policijske uprave so dodatno sporočili, da se v policiji zavedajo problematike kaznivih ravnanj na škodo določenih družbenih skupin, med drugim tudi na škodo istospolno usmerjenih. "Zato smo v preteklih letih izvedli vrsto aktivnosti skupaj z nevladnimi organizacijami LGBT skupnosti, ki so bile namenjene izobraževanju, usposabljanju in osveščanju policistov," so zapisali.

Dodali so, da se policisti redno udeležujejo forumov, posvetov in strokovnih srečanj nevladnih organizacij in združenj, na katerih so prisotni predstavniki LGBT. Pred organiziranjem njihovih prireditev policisti sodelujejo z organizatorji, kjer usklajujejo in izmenjujejo podatke o morebitnih grožnjah.

"Z aktivnostmi bomo nadaljevali, pred kratkim smo bili tudi obveščeni, da smo uspeli pridobiti EU sredstva za skupni projekt, v katerem sodelujemo z društvom Legebitra in katerega namen je vzpostavljanje in krepitev zaupanja in sodelovanja med LGBT skupnostjo in policijo," so napovedali.

"V policiji zagovarjamo ničelno toleranco do nasilnih dejanj in enako obravnavo vseh oseb v policijskih postopkih, saj je prepoved diskriminacije v policijskem delu absolutna. Tovrstna kazniva ravnanja pa obravnavamo prednostno," so dodali.