Krvava drama v romskem naselju Rimš

FOTO: Danijel je umrl v ženinem naročju: "Najprej so ga pretepli, potem pa zvlekli za hišo in ga tam zabodli"

B.B. / Dolenjski list
22. 10. 2019, 14.32
Posodobljeno: 22. 10. 2019, 14.48
Deli članek:

Dan po krvavem obračunu v romskem naselju Rimš v okolici Straže se je novinar Dolenjskega lista pogovarjal s partnerko pokojnega Danijela Brajdiča in njegovimi sorodniki.

B.B.
Partnerka pokojnega Danijela je ostala sama s štirimi otroki, peti pa je na poti.

Osebni arhiv
Danijel Brajdič je podlegel ranam, ki jih je dobil v pretepu s sosedoma.

»Danijel je nekako pobegnil in stekel k nam, a je bil ves okrvavljen in se je zgrudil tamle na travi. Nekdo je poklical rešilca, a je bilo prepozno. Umrl mi je v naročju,« dan po krvavem obračunu v romskem naselju Rimš v okolici Straže pri Raki, pripoveduje Danijela Kosec, partnerka pokojnega Danijela Brajdiča.

Tragični obračun se je v ponedeljek zvečer začel s prepirom zaradi psa. Kot nam je povedala Danijela, se je njen Danijel zvečer vrnil domov z dela. »Večkrat je kje delal. Zidal je ali pa pomagal na kmetiji. Včeraj je cel dan delal na Drnovem. Ko je prišel domov, je sosedov pes glasno lajal. Že enkrat prej je ta pes ugriznil Danijelovega psa, zato je Danijel sosedu Sanadu Kovačiču zaklical, naj psa priveže. Ta mu je rekel, da se ga ne boji in da naj kar pride tja, da ga bo zaštihal,« pripoveduje Danijela, ki ima z Danijelom štiri majhne otroke, peti pa je na poti.

B.B./Dolenjski list
V torek dopoldne je bilo v naselju še vse polno policistov.

Oba naj bi spodbujala mama

Po sporu, ki je izbruhnil med sosedoma, se je vnel pretep. Kot pripoveduje družina pokojnega Danijela, je 19-letnemu Kovačiču pri tem pomagal njegov 14-letni bratranec E. J., oba pa naj bi spodbujala tudi mama mladoletnika.

»Že eno leto so sosedje govorili, da ga bodo ubili. Pripravljali so tudi orožje, na kole so natikali nože in podobno,« pripoveduje eden od sorodnikov pokojnega Danijela. Drugi dodaja, da se je Danijel od sosedove hiše, kamor so ga zvlekli pretepenega, vrnil opotekajoč, z dvema vbodnima ranama. »Ena je bila na vratu, druga pa na hrbtu,« pripoveduje Dejan Brajdič, bratranec pokojnega.

Celotna drama se je odvijala v trdi temi, saj v nelegalnem romskem naselju ni javne razsvetljave, elektriko pridobivajo z generatorjem, pitno vodo pa vsake toliko časa pripeljejo s cisterno. V naselju živi pet družin, ki med seboj niso v najboljših odnosih, tako da so prepiri kar pogosti. A tega, da bi v naselju kdo koga ubil, Romi z Rimša ne pomnijo. »Tega nismo pričakovali, če bi, bi bili pripravljeni,« pripoveduje polbrat pokojnega Danijela, ki je bil kmalu po dogodku menda tudi sam deležen groženj s smrtjo.

B.B.
Tamle je ležal, ves krvav, pripoveduje bratranec pokojnega Danijela Dejan Brajdič.

Na policijsko postajo naj bi ju odpeljal oče

Sanad Kovačič in 14-letni E. J. sta po pričevanju očividcev takoj po dogodku in še pred prihodom policistov pobegnila, oče enega od njiju pa naj bi ju nato naslednje jutro le odpeljal na policijsko postajo v Krško. Ob našem obisku je bilo v naselju vse polno policistov, na prizorišču pa sta bili tudi okrožna državna tožilka in preiskovalna sodnica. Kot pravijo sosedje, so policisti med hišno preiskavo našli en nož, a da najbrž ni tisti, s katerim je bil Danijel ubit.

B.B.
Povod za krvavi obračun naj bi bil pes.

Kdo je začel?

Kaj vse se je dogajalo usodnega večera in kdo je Danijelu zadal usodne udarce, bodo v preiskavi poskušali ugotoviti kriminalisti, ki pa ne bodo imeli lahkega dela, saj se pričevanja o tem, kaj se je v ponedeljek zvečer dogajalo, razlikujejo. Kot nam je povedal eden od članov družine osumljencev, naj bi bil Danijel tisti, ki je vse skupaj začel. »Po tistem, ko se je pripeljal domov, je začel kričati proti naši hiši in žaliti. Rekel je, da je moj pes ugriznil njegovega, a to ni res, saj je ves čas privezan. Najprej je kričal, nato pa je Sanada s pestjo udaril v usta in v rebra. Potem je stekel proti svojemu domu in se vrnil s sekiro v roki. Hotel je udariti mojega brata, (14-letnega E. J., op. a.) a se mu je ta uspel umakniti. Potem se je začel pretep, a Danijel je bil tisti, ki ga je začel,« pripoveduje brat enega od osumljencev.

B.B.
Sorodniki pokojnega Danijela so nad razpletom pretepa pretreseni. Tega ni nihče pričakoval, pravijo.

Mladi nič ne razmišljajo, potem pa še alkohol ...

Ravno med našim obiskom je Rimš obiskal tudi predstavnik romske skupnosti v krškem občinskem svetu Moran Jurkovič. »Z Romi ni lahko, sploh pa z mladimi, ki nič ne razmišljajo. Ko je v igri še alkohol, je vse le še slabše,« razmišlja romski svetnik, ki je Rimš sicer ohranil v lepšem spominu, saj je tu preživel otroška leta. Kot pravi, Romi tukaj živijo že kakih 60 let. Pred desetletji so bile v naselju zidane hiše in celo elektrika, a potem so se začeli prepiri med sosedi. Nekateri so drug drugemu celo požigali bivališča, drugi pa so pomrli ali odšli iz naselja, tako da je Rimš občasno, sploh poleti, celo povsem opustel. A potem so znova začeli rasti novi šotori in barake, razmere v naselju pa so zadnja leta slabe, kot že dolgo ne.